Ai chef de cafea seara, dar te temi că-ți va afecta somnul? Descoperă un truc surprinzător

Cercetătorii din Australia au evaluat simptomele de sevraj la cofeină în cazul a 61 de participanți la un studiu și au ajuns la concluzia că o „ceașcă convingătoare de cafea decofeinizată” poate avea efecte surprinzătoare, potrivit Daily Mail Online.
Cafea. FOTO Shutterstock
Cafea. FOTO Shutterstock

Când simți nevoia stringentă de cofeină, cafeaua decofeinizată este probabil ultimul lucru la care te gândești. Ei bine, ar trebui luată în calcul, deoarece consumul unei cești de cafea decofeinizată este suficient pentru a-ți satisface pofta de cofeină.

Cercetătorii australieni arată, după un studiu la care au luat parte 61 de persoane, că sortimentele de cafea decofeinizată – chiar dacă nu conțin aproape deloc stimulent – au puterea de a alunga simptomele de sevraj la cofeină.

În ce a constat studiul

Academicienii de la Universitatea din Sydney au evaluat simptomele de sevraj de la cofeină ale celor 61 de participanți la studiu.

Cu toții au fost puși să reziste 24 de ore fără să se atingă de cofeină, apoi cercetătorii au evaluat simptomele de abstinență la cofeină ale participanților – cum ar fi durerile de cap, oboseala și dificultățile de concentrare – înainte de a-i repartiza în trei grupuri.

Două dintre cele trei grupuri au primit apoi o ceașcă de cafea decofeinizată. În timp ce unui grup i s-a spus sincer că băutura este decofeinizată, celuilalt i s-a spus că este cofeinizată. Al treilea grup, de control, a primit apă.

Voluntarii au fost rugați, după 45 de minute de la administrarea băuturii, să își evalueze din nou simptomele de sevraj de la cofeină.

Înainte de începerea experimentului, participanții au spus că se așteptau ca cafeaua cu cofeină să le reducă cel mai mult simptomele de sevraj, urmată de apă și abia apoi de cafeaua decofeinizată.

Cercetătorii au constatat că a existat un efect placebo în urma consumului de cafea decofeinizată în rândul celor care nu știau că băutura e decofeinizată.

„Ceea ce a fost interesant în acest nou studiu este faptul că simptomele de sevraj s-au redus chiar și atunci când oamenii știau că au primit decafeinizată. Nu la fel de mult ca în cazul grupului pe care l-am mințit, dar o cantitate semnificativă”, a explicat Dr. Llewellyn Mills, cercetătorul care a condus studiul, concluzionând că o băutură decofeinizată ar putea ajuta pe cineva care încearcă să reducă aportul de cofeină să treacă temporar peste cele mai rele pofte și să rămână fără cofeină.

Cuvinte cheie