Beneficii ale DUSURILOR RECI

Beneficii ale DUSURILOR RECI
Young woman reacting in shock to hot or cold shower water as she stands under the shower head washing her hair eyes closed with her hands raised and mouth open; Shutterstock ID 245687524; PO: cold-shower-wake-up-stock-TODAY-tz-150422; Client: TODAY digital

Cafeaua este un stimulent de energie pe termen scurt, dar imersiunea în apă rece poate fi un stimulent mult mai durabil și benefic. Dacă nu aveți timp dimineața pentru a merge la iaz, lac sau ocean, tot ce trebuie să faceți este un duș rece de 5 minute!
Pe lângă factorul „Mă simt în viață și sunt atât de fericit” – la imersiunea în apă rece există o serie de beneficii pentru sănătate, dovedite științific.

1. Pierderea de grăsime
Există mai multe mecanisme care se activează atunci când organismul este expus la apă rece și care influențează pierderea de grăsime.

• Primul dintre ele este o creștere a ratelor metabolice cauzate de frisoane, deoarece un organism rece trebuie sa fie încălzit. Pentru menținerea unei temperaturi calde a corpului este nevoie ca acesta să consume energie, care este stocată în grăsime.

• Al doilea beneficiu mai neașteptat și interesant este activarea de grăsime maro. Grăsimea maro este un tip de generator de căldură care arde grăsimea albă, obișnuită – grăsimea obișnuită, care stochează energie. Așa cum a descoperit în cercetarea pe care a întreprins-o Tim Ferriss , puteți, prin expunerea la rece, crește potențialul de ardere a grăsimilor la un incredibil de 300%.

2. Sistemul imunitar îmbunătățit
Expunerea regulată a corpului la apă rece este un mare exercițiu pentru sistemul imunitar. Frigul intensifică activitatea celulelor sistemului imunitar, care ajută în lupta contra infecției și bolii. Mai precis, activitatea monocitelor și limfocitelor va fi îmbunătățită – aceste celule ale sistemului imunitar fiind esențiale în eliminarea bacteriilor, virusurilor, și toxinelor.

3. Creșterea rezistenței în general
Atunci când faceți o baie în apă rece sau un duș rece, organismul vede această schimbare de temperatură severă ca un stres. Reacția fizică care apare, ca un răspuns, învață organismul să se adapteze la factorii de stres și să devină mai puternic în timp, aceasta ducând la creșterea toleranței la orice formă de stres, inclusiv stres mental, emoțional și fizic.

4. Îmbunătățirea circulației sângelui
Expunerea la apă rece de-a lungul timpului îmbunătățeste, de fapt, circulația sângelui. Deoarece expunerea la apă rece îmbunătățește fluxul de sânge redirecționat către organele vitale, corpul tău este forțat să circule sângele mai eficient. Tot acest proces, în cele din urmă, îmbunătățește circulația sângelui. Îmbunătățirea circulației sângelui ajută inima, mușchii și arterele să funcționeze mai bine și crește vitalitatea.

Dacă tot nu sunteți convinși cu privire la expunerea la apă rece, gândiți-vă la suma de bani de pe facturile de energie și apă pe care a-ți putea-o salva, dacă schimbați dușurile lungi și calde cu cele reci și scurte. Să nu mai vorbim cum aceasta ar contribui la salvarea planetei, într-un moment când durabilitatea mediului este o problemă presantă. Vă veți simți nu numai plini de energie, dar vă veți simți, de asemenea, bine cu privire la impactul alegerilor dumneavoastră.

Cred că trebuie să fiți încântați să încercați acest lucru, dar asigurați-vă că faceți aceasta treptat – în timp ce dușurile reci sunt o modalitate foarte bună de a porni și a aplica imersia în apă rece, a săpa găuri în lacurile înghețate din Canada și a face baie în ele timp de cinci minute, nu este recomandabil pentru început, dar te poți gândi la aceasta cu nerăbdare atunci când ești deja obișnuit cu expunerea la apă rece și dorești să treci la nivelul următor.  (suntsanatos.ro)

Cuvinte cheie