7 avantaje: Alergarea alături de câine este un antrenament de anduranță

Un câine destul de activ și jucăuș poate fi un partener excelent de jogging. Această activitate este preferată de mulți dintre noi, datorită avantajelor aduse pentru sănătate, dar și pentru starea emoțională.

Mulți pasionați de alergat au obiceiul să-și ia și câinele cu ei în acest antrenament de anduranță, pentru a face și animalul lor de companie mai multă mișcare. În plus, există și multe beneficii ale alergării alături de câine ce includ de exemplu adoptarea unui stil de viață mai sănătos.

Avantajele alergării alături de câinele tău

1. Ai un prieten de alergare, de încredere și dornic să fie în preajma ta

Câinele care vrea să fie mereu în preajma stăpânului arată faptul că se simte foarte bine cu el. Acest animal este un motivatoriu grozav în orice activitate, și la plimbare sau alergare în aer liber.

Lui nu-i pasă dacă afară este prea cald, frig sau plouă, iar asta te va motiva și pe tine.

2. Un alt avantaj este acela că animalul va rămâne într-o formă fizică excelentă

Chiar și cel mai leneș câine are nevoie de mișcare în mod frecvent. Pentru asta, încearcă să alergi cu el cel puțin 30 de minute în fiecare zi, astfel el va deveni mai activ și își va menține forma fizică.

3. Un stil de viață mai sănătos

Jogging-ul este potrivit și pentru tine și pentru câine și vă ajută să aveți un stil de viață mai sănătos.

4. Mai multă activitate și mai multă distracție

Alături de câine, poți alerga mai mult, faci mai multă activitate și ai parte și de distracție. Uneori câinele te poate determina să alergi pe distanțe mai lungi și mai mult timp. Animalul va fi încântat să te însoțească în timpul sesiunilor de antrenament de alergat. Poți face această activitate de fitness mai ales pentru bucuria de a comunica cu el, nu doar pentru a alerga și a obține rezultate.

5. Îmbunătățirea sănătății

Câinii sunt capabili să alerge pe distanțe lungi, iar asta le va menține o sănătate bună. Poți face asta în orice sezon, dacă desigur planifici corect traseul, astfel încât antrenamentul de alergat să fie cât mai confortabil. Prin mișcare se poate preveni și supraponderabilitatea la câine, astfel vei evita alte probleme de sănătate și cheltuielile suplimentare la veterinar. Alergatul este o metodă excelentă de a slăbi pentru câini și pentru oameni.

 

6. Energia câinelui este molipsitoare

Câinele este plin de energie, iar asta te va motiva și pe tine. Vei dori să alergi mai mult cu fiecare zi. În acest fel, câinele se va bucura de aer liber și nu va mai distruge lucrurile din interiorul casei.

7. Scapi de plictiseală

Alergatul singur poate fi plictisitor, însă alături de câine poate fi o adevărată plăcere. Acesta va fi mereu foarte entuziasmat de mișcare în aer liber și va fi mult mai fericit.

Alte aspecte importante

Sfaturi pentru a alerga alături de câinele tău:

  • Nu alerga de la început pe distanțe lungi, pentru a nu-l forța; el are nevoie de o perioadă în care să-și îmbunătățească forța fizică, să-și crească anduranța
  • Folosește lesa doar dacă este nevoie și dacă el se simte confortabil cu ea
  • Evită să tragi de lesă, nu-l stresa; cel mai bine este să folosești un ham mai degrabă decât un guler (sau zgardă), astfel nu va apărea acel efect sufocant ce va descuraja câinele să alerge
  • Incepe antrenamentul cu o perioadă de mers, pentru ca animalul să se obișnuiască și să facă astfel un program de încălzire
  • Nu alerga pe asfalt pentru că asta ar putea dăuna lăbuțelor câinelui; cel mai bine este de alergat pe iarbă
  • Ai grijă ca animalul să bea suficientă apă și să facă pauze
  • Analizează puterea și limitele câinelului, poți crește durata de alergare pe parcursul mai multor luni
  • Ține cont de condițiile vremii; unii câini nu sunt făcuți pentru activități în condiții de căldură mare, umiditate ridicată sau frig extrem
  • Când alergi pe distanțe mai lungi, fă pauze pentru a evita supraîncălzirea câinelui.

Poți cere și sfatul unui medic veterinar cu privire la rasa ta de câine, pentru a afla dacă are rezistență bună la alergare. În mod normal, un câine trebuie să aibă minim un an pentru a face antrenamente de alergare în aer liber.

Cuvinte cheie