Blestemul bicicletelor furate. Pe lista hoţilor… un popă

Blestemul bicicletelor furate. Pe lista hoţilor… un popă

(de Romeo Chiriac)

Pentru decreţei, bicicleta Pegas a fost ca un obiect cult care a definit noţiunea de copilărie pentru toţi cei care au învăţat să meargă pe bicicletă în anii ’70 şi ’80.

După ’89, bicicleta Pegas a dispărut de pe piaţă. Vestea bună este că azi s-a ajuns ca „înaripatul” să împlinească aproape şapte ani de când a primit o a doua şansă la viaţă.

Asta la iniţiativa a unui grup de antreprenori pasionaţi conduşi de Andrei Botescu, cofondatorul Atelierelor Pegas (cel care conduce compania din funcţia de Manager General) şi a lui Andrei Manda (care se ocupă de managementul magazinelor).

Dar ei nu s-au oprit aici. Astfel, a fost lansat proiectul Ape Rider din nevoia oamenilor de a avea la dispoziție biciclete dockless pe care să le poată utiliza, ușor și rapid, la orice oră, din aproape orice loc din Bucureşti şi împrejurimi, susţinând traficul alternativ, protejând mediul înconjurător, prin combaterea poluării.

Şi s-a ajuns ca peste 2000 de biciclete Pegas să fie disponibile în acest moment în tot Bucureştiul și în localități din județul Ilfov, oamenii folosindu-le atât pentru relaxare, cât și pentru a ajunge la diverse întâlniri.

Ele pot fi găsite în parcările virtuale existente în apropiere de marile intersecții, parcuri și stații de metrou și autobuz.

Pentru securitatea bicicletelor, acestea vin echipate cu GPS integrat, lucru care ajută la reperarea lor în timp real oriunde ar fi localizate.

Multă lume  este fericită după implementarea proiectui Ape Rider.

Dar există şi un revers al medaliei, anume acela al furturilor şi al vandalismelor care nu sunt efectuate de hoţi şi de oameni care nu înteleg ce înseamnă proprietatea privată.

Astfel, s-au înregistrat cazuri de la trei oameni cocoţaţi pe o bicicletă până la cel al unui taximetrist care fugea cu înaripatul în porbagaj.

Ori de biciclete agăţate în pom sau pescuite din Cişmigiu. Toţi aceştia s-au ales cu dosare penale. Dar cel mai grav caz mi se pare cazul preotului care a ascuns o bicicletă Pegas în Biserică şi nu a recunoscut în ruptul capului că a luat-o. Situaţie ce concureză cu acelea ale popilor care au turnat la Securitate bietele femei ce se spovedeau că fac avorturi sau cu cele ale abuzurilor sexuale asupra copiilor.

Aşa că, având ca subiect situaţiile înregistrate pe la noi ar putea fi lansată cu succes partea a doua a filmului „Hoţii de biciclete”, premiat cu Oscar în 1950.

Scribii medievali își protejau cărţile de hoţi prin mici texte ce conțineau blesteme inserate în mansucrise. „Cel ce va fura cartea să piară de sabia blestemului” sau “Cine va îndrăzni să fure această carte să aibă parte de o moarte cruntă. Să-l ardă focul și să cadă la pat bolnav. Să fie tras pe roată și spînzurat”, sunt doar câteva din blestemele îndreptate împotriva hoţilor.

Am totuşi mai mare încredere în sistemul GPS de localizare al infractorilor decât în vreun fel de blestem împotriva hoţilor de biciclete. Şi apoi în spiritul civic al cetăţenilor care pot ajuta la combaterea furturilor de biciclete sunând la 0374771244 sau raportând neregulile la http://aperider.live/report.

Unul din motivele care l-a determinat pe Andrei Botescu să resusciteze în

Cuvinte cheie