30 iulie – Ziua Internațională a Prieteniei

Ce este Ziua Internațională a Prieteniei?

Ziua Internațională a Prieteniei este o zi pentru a aprecia și promova prietenii din toate mediile. Sărbătorită pe tot globul pe 30 iulie, ziua își propune recunoașterea relevanței și importanței prieteniei ca un sentiment nobil și valoros în viața ființelor umane din întreaga lume. E ziua în care, indiferent de etnie și de sex, se fac conexiuni și empatii. De asemenea, Ziua Internațională a Prieteniei promovează ideea că încurajarea prieteniei între popoare, țări, culturi și indivizi poate inspira pacea și poate ajuta la clădirea unei punți între aceste comunități.

Unele țări, deși sărbătoresc Ziua Prieteniei, o fac la alte date. Cum ar fi, Argentina și Brazilia unde ziua dedicată prieteniei este 20 iulie, sau Finlanda și Estonia unde această zi coincide cu cea a Sfântului Valentin. În Peru, începând cu 2009, El Dia del Amigo are loc în prima duminică a lunii iulie.

 

De ce este importantă Ziua Internațională a Prieteniei?

Prietenia necesită empatie, compasiune și grijă pentru ceilalți oameni. Prin valorizarea și celebrarea prieteniei, promovăm aceste caracteristici și adoptăm o perspectivă mai generoasă și mai recunoscătoare asupra vieții. În întreaga comunitate, Ziua Internațională a Prieteniei poate ajuta la construirea și consolidarea relațiilor, în ciuda diferențelor dintre culturi. Ziua poate ajuta la construirea unei lumi mai amabile și pașnice, cu implicații largi și de anvergură.

 

Cum să sărbătorim Ziua Internațională a Prieteniei?

  • Sună-ți un prieten și poartă o discuție;

  • Surprinde pe cineva drag cu care nu aii mai vorbit de ceva vreme;

  • Gândește-te la ceea ce unește oamenii în loc de ceea ce îi separă.

De la cărți poștale, la personaje din desene animate

Din punct de vedere istoric, inițiativa propunerii de a stabili o zi pentru a sărbători prietenia, i-a aparținut omului de afaceri american Joyce Hall, care a lansat în anul 1910, cărțile poștale Hallmark. Acesta a ales ca zi de celebrare data de 2 august, deoarece avea loc simultan cu sezonul vacanțelor, când oamenii își trimiteau mai des cărți poștale. Însă, această inițiativă și-a pierdut rapid farmecul din cauză că gestul de a trimite o carte poștală devenise cu timpul mai mult o obligație socială pentru promovarea comercială, fără a mai reprezenta gândurile sincere de prietenie ale expeditorului.