Bucurați-vă de gustul, aroma și parfumul mustului pentru un corp sănătos

Bucurați-vă de gustul, aroma și parfumul mustului pentru un corp sănătos

Mustul are foarte multe beneficii pentru sănătate, dar și câteva aspecte de care trebuie ținut cont.

Beneficiile consumului de must sunt:

  • abundă în antioxidanţi, în special în resveratrol, cunoscut ca fiind unul din cei mai puternici antioxidanţi și foarte folositor pentru a avea o inimă sănătoasă și un sistem circulator revigorant
  • zaharuriledin must sunt foarte folositoare unei mai bune activități cerebrale, cunoscut fiind faptul că celulele creierului se hrănesc cu zahăr, acel zahăr  viu pe care îl găsim în fructe și în care mustul abundă
  • abundă de multe vitamine, printre care vitamina A (ceea ce ajută la îmbunătățirea vederii), vitaminele din familia B-urilor (necesare pentru un intestin sănătos și o digestie mai bună), vitamina C (numită și vitamina sistemului imunitar)
  • ajută la eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățind drenarea limfatică și o mai bună eliminare a toxinelor

Aspectele de care trebuie să se țină cont sunt urmatoarele:  

  • fiind un suc stors din struguri, abundă de zaharuri, ceea ce îl face problematic pentru persoanele suferinde de diabet
  • mustul are un potențial ridicat de fermentație alcoolică, ceea ce înseamnă că ca nu este recomandat persoanelor care se balonează ușor
  • prudența se recomandă și înainte de a conduce, deoarece fermentația alcoolică a mustului în intestine poate crește nivelul de alcoolemie și scădea atenția șoferului în timpul condusului.

Considerând că nu sunt probleme de glicemie sau alte aspecte care împiedică un consum moderat de must, este binevenită o cură de câteva zile de must, pentru aportul masiv de antioxidanți și restul beneficiilor pentru sănătate.

Așadar, dacă îl bem, trebuie să respectăm Regula de aur ce trebuie reținută : mustul se consumă doar pe stomacul gol, fiind singurul mod în care potențialul de fermentație a acestuia scade. De aceea, se poate bea o cană cu must proaspăt stors înainte de masă, cu o oră, cand stomacul este gol. Daca stomacul nu este gol, se recomanda ocolirea mustului, deoarece acesta va fermenta, iar consumatorul se va balona și poate avea ușoare probleme digestive.

Și pentru că vrem sau nu, mai devreme sau mai târziu, tot la slăbit ajungem, iată cum stau lucrurile din acest punct de vedere.

Cum trebuie să îl bem ca să evităm kilogramele în plus?

Îngrăşatul are în spate mecanisme ce depășesc teoria caloriilor și fiecare persoană este altfel. Datorită faptului că mustul abundă în zaharuri simple,  acesta are potențial de îngrășare pentru persoanele sedentare. A întreba cât și cum să îl bei ca sa eviți kilogramele în plus înseamnă să te gândești la calorii. Îngrăşatul are legătură cu eficiența metabolismului, iar acest aspect este pur personal, nu se poate generaliza. Per total, ceea ce îngrașă este alimentația per total a individului și lipsa de mișcare. Mustul cel mult poate să accentueze o tendință deja instalată în organism.

Pe internet găsiti multe aşa zise „cure” cu must, ca de exemplu minim 3 pahare/zi, înainte de mesele principale, dar nutritionistii recomanda, pe cat posibil, consumul cu tot cu fibre al strugurilor, deoarece fibrele conduc la o eliberare progresiva a zaharurilor din struguri în sânge, atenuând variația glicemică din sânge.

Sigur, un pahar de must pe stomacul gol este binevenit și gustos. Dar fiind vorba de multe variabile de care trebuie să se țină cont într-o cură cu must, toate fiind legate de sănătatea individului, recomandam consumul cu moderație al mustului și mai degrabă consumul cu generozitate al strugurilor.

Puneți pe primul loc sănătatea și bucurați-vă de gustul, aroma și parfumul mustului.

 

 

Cuvinte cheie