Top 5 cele mai savuroase prăjituri cu cremă. Află istoria din spatele lor!

Fie că vrei să sărbătorești o zi specială sau vrei să îți delectezi papilele gustative într-o zi mohorâtă – o prăjitură delicioasă este una dintre cele mai bune și la îndemână soluții pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit. Cofetăriile se întrec în oferte, iar dulciurile de calitate vor fi întotdeauna în topul preferințelor tuturor categoriilor de vârstă.

Iată 5 prăjituri care au trecut proba timpului

Prăjiturile cu cremă au o istorie veche de sute de ani. Maeștrii bucătari de la curțile regale se întreceau în noi și noi interpretări și în forme de prezentare cât mai spectaculoase. Tradiția s-a păstrat și în ziua de azi – drept dovadă, există o serie de prăjituri nelipsite din restaurantele cu ștaif și cofetării.

Amandine

Amandina este una dintre puținele prăjituri despre care se crede că a fost inventată într-o cofetărie din București. Există chiar cărți de bucate mai vechi, în care aceasta se regăsește menționată cu numele de „cozonac românesc”. Crema și glazura fondantă cu cacao și blatul însiropat și aromat cu rom desăvârșesc această prăjitură foarte potrivită pentru cei cărora le place ciocolata și reinterpretările ei.

Cremșnit

Despre această prăjitură, unii spun că ar fi originară din Polonia, fiind numită inițial Kremowska. Alții susțin că originea sa este germană, la fel ca numele său: Kremschnitte. Francezii își dispută și ei inventarea acestui desert, cunoscut și sub numele de „mille feuille” (în traducere: „o mie de foi”). Același Marie-Antoine Carême care a reinventat eclerul considera că originile acestui desert s-ar găsi în perioada antică. De altfel, a existat o mențiune cu privire la rețetă într-o carte de bucate din 1651: „Cuisinier françois di François Pierre de La Varenne”. Însă, în ciuda originii nu foarte clare, pentru foarte multe persoane, crema bogată care se găsește între foile de aluat fraged și crocant de cremșnit, este un adevărat deliciu!

Eclere

Eclerul a fost inventat de patiserii francezi și reinventat tot de un francez, Marie-Antoine Carême, în secolul al XIX-lea. Înainte de Carême, prăjitura era în forma unui deget, era acoperită cu migdale și purta numele de „pâinea ducesei”. Numele de ecler (care în limba franceză înseamnă „fulger”) a fost dat de către patiseri acestei prăjituri 20 de ani mai târziu după moartea lui Carême, căruia i se datorează actuala formă de prezentare a eclerului. Cremele și glazurile sunt variate, pentru toate gusturile: vanilie, caramel. Poți să prepari această prăjitură acasă, dacă ai răbdare și imaginație sau, dacă nu ai timp sau inspirație, aici găsești eclere delicioase, pregătite cu drag de specialiștii cofetariaarmonia.ro.

Choux a la creme

Gogoșelele umplute cu cremă Chantilly, înmuiate ciocolată și ornate cu frișcă au fost inventate tot de francezi. Și acest deșert se pretează la multiple combinații de creme și elemente de decor apetisante.

Tarte cu fructe

Francezii sunt mari maeștri la prepararea tartelor cu cremă și fructe. Englezii se mândresc cu tarta lor umplută cu pesmet și stropită cu sirop de zahăr. Tartele dulci se găsesc în zilele noastre pe toate continentele, în variante felurite. Ca în cazul multor altor deserturi, și originea lor s-a pierdut în negura istoriei. Însă, despre tartele sărate (quiche), umplute cu ou, smântână, bacon etc., se spune că sunt originare din Lorena (provincie franceză, în prezent, dar aflată sub ocupație germană la momentul inventării acestei tarte).

Dacă ți-am făcut poftă de dulce, îți dorim spor la gătit sau la comandat – după caz! Atât timp cât nu faci excese și compensezi cu sport sau mișcare, nu trebuie să îți faci griji în privința siluetei!

 

Sursa foto: Pixabay.com