Bulgarii sunt lideri mondiali la producţia de lavandă, detronând francezii

Culturile de lavandă, un simbol al Franţei, sunt distruse de omizile ce provoacă pagube de milioane de euro.
Mulţi fermieri se plâng că insectele le-au stricat 90% din recoltă.
Lavanda infestată de omizi s-a uscat şi a devenit gri-maronie.
Turiştii dependenţi de Instagram ocolesc acum celebrele lanuri şi se îndreaptă spre alte destinaţii turistice.
Francezii sunt devastaţi – bulgarii le-au luat locul şi sunt lideri mondiali la producţia de lavandă.

„Sunt zeci și zeci de hectare care nu au fost recoltate pentru că nu a meritat. Nu a mai rămas nimic”, a declarat Alain Aubanel, șeful Asociației pentru arome și plante medicinale PPAM, cu sediul în Manosque, în sudul Franței.

Fermierii au pierdut 90% din recoltă în unele cazuri, a declarat el pentru dpa.

„Estimez pierderea la câteva milioane de euro”, a spus el.

Vinovați ar fi omizile care au ajuns în Franța odată cu Sirocco, un vânt fierbinte din Africa de Nord. Omizile au mâncat tulpinile de lavandă și au uscat plantele. În locul culorii specifice, violet, câmpurile de lavandă, de altfel populare ca destinații de vacanță și motive de fotografii, au devenit gri-maronii în această vară.

Departamentele Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse și Drôme au fost cele mai afectate – și mai ales zonele de cultivare tradiționale din munți, adică exact zonele în care agricultorii nu pot cultiva aproape nimic altceva, spune Aubanel.

„Cunosc oameni care și-au pierdut 80% din recolte, chiar 90%. Dacă acești oameni nu primesc ajutor financiar, riscă să intre în faliment”, spune Asociația.

Omizile nu sunt o noutate pentru cultivatorii de lavandă. Ele au afectat culturile și în 2018 și 2019, dar nu în aceeași măsură.

Cuvinte cheie