Cuvantul psihoza este folosit pentru a descrie problemele care afecteaza mintea, unde a existat o oarecare pierdere a contactului cu realitatea. Cand o persoana se imbolnaveste in acest fel, acesta trece prin episoade psihotice.
Diferenta intre episodul psihotic izolat si psihoza este data de evolutia bolii care poate fi cu durata scurta sau de lunga durata. Psihoza acuta are o durata de 1-3 luni si se poate vindeca complet. Debutul bolii este brusc si in multe situatii este precedat de insomnie, anxietate, izolare sociala sau alte probleme de comportament.
Psihoza cronica este o tulburare psihica compusa din mai multe episoade acute, cu fiecare nou episod remisia fiind mai putin probabila. In timp, boala se cronicizeaza existand riscul de tranzitie al bolii catre schizofrenie.
Tratament psihoza si episoadele pshihotice
Persoanele care sufera de psihoza ar trebui sa fie implicate in planificarea tratamentului. Nevoile si obiectivele acestora ar trebui sa conduca programele de tratament, ceea ce ii ajuta sa ramana implicati pe tot parcursul procesului de recuperare.
Atentie! Persoanele cu psihoza se pot comporta in moduri confuze si imprevizibile si pot deveni amenintatoare sau violente. Cu toate acestea, persoanele cu simptome psihotice sunt mai susceptibile de a se rani pe ele insele. Daca observi ca aceste schimbari de comportament incep sa se intensifice sau nu dispar, este important sa cauti ajutor medical de specialitate.
Ingrijirea poate include urmatoarele componente:
- tranchilizare rapida. Uneori, persoanele care se confrunta cu psihoza pot deveni agitate si pot fi expuse riscului de a se rani pe ele insele sau pe altii. In aceste cazuri, poate fi necesar sa fie calmate rapid. Un medic sau personal de raspuns de urgenta va administra o injectie cu actiune rapida sau medicamente lichide pentru a relaxa rapid persoana;
- psihoterapia individuala sau de grup se bazeaza, de obicei, pe principiile terapiei comportamentale cognitive. Aceasta terapie este adaptata nevoilor fiecarui pacient si pune accentul pe formarea rezilientei, managementul bolilor si al starii de bine si construirea abilitatilor de adaptare;
- sprijinul si educatia familiei ii invata pe membrii familiei despre psihoza, comunicare si abilitati de rezolvare a problemelor. Membrii familiei care sunt informati si implicati sunt mai pregatiti sa-i ajute pe cei dragi in procesul de recuperare;
- farmacoterapia ajuta la reducerea simptomelor psihozei. Selectarea si dozarea medicamentelor sunt adaptate persoanelor cu psihoza timpurie si nevoilor individuale;
- serviciile de ocupare a fortei de munca si de educatie pot sprijini persoanele afectate sa se intoarca la locul de munca sau la scoala si sa isi atinga obiectivele personale.
Medicamente pentru psihoza
Simptomele psihozei pot fi gestionate cu medicamente numite antipsihotice. Acestea reduc starile de halucinatie si ajuta persoanele sa gandeasca mai clar. Tipul de antipsihotic pe care il prescrie un medic va depinde de simptomele prezentate de persoana.
In multe cazuri, persoanele afectate trebuie sa ia medicamente antipsihotice pentru o perioada scurta, pana cand simptomele devin mai usor de gestionat. Alte persoane ar putea avea nevoie de tratament pe termen lung.
Medicamentele antipsihotice reprezinta tratamentul primar pentru persoanele cu boli psihotice si pot reduce simptomele psihozei la persoanele cu tulburari psihiatrice, cum ar fi schizofrenia. Cu toate acestea, ele nu trateaza sau vindeca starea de baza.
Tratament naturist
Unele studii sugereaza ca glicina, sarcozina, care se gaseste si in mod natural in galbenusurile de ou, curcan, leguminoase sau ca supliment alimentar, mai multe plante medicinale si ceaiuri din medicina chinezeasca si ayurvedica, ginkgo biloba, estradiol si vitamine precum vitamina B6 pot fi eficiente pentru atenuarea simptomelor psihotice atunci cand este adaugate in tratamente antipsihotice [5].
Atentie! Aportul de suplimente alimentare nu poate inlocui un tratament de specialitate. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe cura si adreseaza-te unui medic specialist!
Psihoterapii
Consilierea, impreuna cu administrarea de medicamente, pot ajuta la gestionarea psihozei.
Terapia cognitiv comportamentala poate ajuta la recunoasterea episoadelor psihotice si gestionarea halucinatiilor.
Psihoterapia de sustinere ajuta persoana sa invete sa traiasca si sa gestioneze psihoza. De asemenea, invata moduri sanatoase de gandire.
Terapia cognitiva superioara foloseste exercitii de calculator si de lucru de grup pentru a ajuta persoana sa gandeasca si sa inteleaga mai bine situatiile in care se afla.
Psihoeducatia si sprijinul familial ii implica pe cei dragi. Familia si prietenii ajuta persoana sa se conecteze si sa imbunatateasca modul in care rezolva problemele.
Ingrijirea coordonata de specialitate creeaza o abordare de echipa in tratarea psihozei atunci cand este diagnosticata pentru prima data si combina medicatia si psihoterapia cu serviciile sociale si sprijinul pentru munca si educatie.
Atentie! Articolul are un caracter strict informativ. Daca o persoana sufera de psihoza, aceasta trebuie sa se adreseze unui medic de specialitate pentru a urma un tratament adecvat.
Psihoza poate fi declansata de o boala mintala, o leziune fizica, stres si traume suferite sau poate sa apara pe fondul unui abuz de substante. Afectiunea poate fi tratata prin diferite metode in functie de nevoile persoanei. In cazul in care te confrunti cu simptome, apeleaza la serviciile unui medic specialist!