Sport canin Mondioring Romania, cu echipa K9 Team Club la podcast

Sport canin Mondioring Romania, cu echipa K9 Team Club la podcast

Podcastul Business Philosophy, moderat de Ileana Vlăduț, i-a avut ca invitați pe Alexandru Davidescu, fondator K9 Team Club, instructor canin și atentator Mondioring, Cătălin Bagnea, atentator Mondioring și cascador profesionist, alături de câinele său sportiv, Kiri.

DESCRIERE:

0:00 Prezentarea invitaților: Alexandru Davidescu, fondator K9 Team Club, instructor canin și atentator Mondioring, atestat de Asociația Chinologică Română, cu o experiență de 18 ani în dresajul câinilor de companie și al câinilor de serviciu și sport

1:19 Alături de Cătălin Bagnea, atentator Mondioring și cascador profesionist, alături de câinele său sportiv, Kiri, în vârstă de 4 ani.

1:43 Detalii mai puțin cunoscute despre costumul de competiție al atacatorului, personalizat pentru Mondioring. 

 

 

 

3:02 Mai apar și vânătăi în acest sport, care sunt “bonusul” pasiunii de a instrui câini utilitari, dar întăritura de Kevlar ne protejează.

4:43 În antrenamente câinele trebuie să muște, iar în competiție trebuie să îi testezi calitățile.

 5:15 Cât de rapid își schimbă starea câinele, atunci când intră în competiție.

6:00 Detalii despre calitățile pe care trebuie să le dovedească exemplarele canine în competiția de Mondioring. 

7:00 Ce cadou primește Kiri la aniversarea de 4 ani? …Libertate. Îi place apa.

7:30 Mai aveți secrete pe care nu le știți din acest domeniu sportiv? Învățăm și evoluăm constant pe măsura ce Mondioringul se schimbă.

9:05 Sunt câini care excelează pe anumite puncte și facem acolo performanță. 

9:30 Câinele în alb și arbitrii de Mondioring arată la începutul competiției ceea ce se dorește de la participant.

11:10 Nu sunt mulți câini care au capacitatea genetică de a ajunge într-o categorie superioară să lucreze 30-40 minute într-un examen. Asta face diferența între exemplarele de top și restul.

11:38 Echipa de dresaj K9 Team Club om și câine, ne ajutăm atât pe teren cât și în afara lui. 

13:20 Aflăm despre Cătălin că este și cascador profesionist activ, de 20 de ani.

13:44 A avut proiecte în care e dependent de adrenalină, inclusiv cu Kiri; ciobănescul Belgian Malinois nu se pretează pentru oricine, pentru că are nevoie de mult timp, răbdare și energie. 

15:20 Cum funcționează acasă atașamentul om câine Cătălin-Kiri.

16:00 Kiri este un câine special … ar face orice să te mulțumească și îți dă o stare de bine. 

16:20 Ce le spuneți oamenilor care se sperie de câini în spațiul public? Responsabilitatea proprietarilor, dar și a celorlalți oameni.

16:50 Nu există “Câinele meu nu face nimic rău …” el poate reacționa diferit în anumite contexte. 

17:45 Câinii din categoria raselor agresive necesită stăpâni responsabili.

18:28 Poți cizela personalitatea cățelului? 

19:00 Dresajul de companie se adresează în primul rând proprietarului, astfel încât acesta să-și înțeleagă propriul câine

20:40 Ca dresor lucrez 60% cu câinele și 40% cu proprietarul. Cu ani în urmă oamenii își duceau câinele la dresor ca la IT-ist. 

21:38 Îi dai câinelui comenzile în limba engleză?

22:45 Istoria interesantă a apariției sportului Mondioring. 24:07 Este poliglot câinele, iar emoțiile sunt o limbă universală atât pentru om cât și pentru câine.

24:26 Imaginea cu câinele care face escortă …păzește infractorul.. și tentativele de evadare. 25:33 Câinele dresat execută orbeste comenzile stăpânului. Dar pot apărea și momente în care fața câinelui spune “Ce vrei de la mine, că nu înțeleg?”

26:35 Lucrăm foarte mult și decizia câinelui. Este unul din cele mai grele exerciții de formare. În competiție câinele are și inițiative, care îi sunt testate. Păzește un obiect aflat la 2 m de un infractor și trebuie să decidă singur, când să atace și când să se retragă, pentru a-și apăra obiectul.

28:00 Surprize și momente unice pe care le trăiești apar mereu în competiții. 28:20 Există un record… cât de repede prindem hoțul?? Proba de scotocire în general și în competiții.

29:05 Dacă nu îți cunoști câinele, nu ai ce căuta cu el pe teren. 29:40 Terapia cu animale. Câinii sunt animalele care îți oferă tot și nu-ți cer nimic.

30:06 Competiția mondială de Mondioring din Grecia, octombrie 2024 (între timp echipa României a obținut locul II la acest campionat. Felicitări!)

31:29 Modul ȋn care selectăm echipa ce participă la competiții. 31:48 Cum se împacă familia cu pasiunea pe care ați ales-o? Despre familia invitaților. Copiii au crescut alături de cȃini

32:22 Băiatul lui Alexandru îi reproșează uneori că petrece mai mult timp cu câinii decât cu el. 32:58 Câinele nu trebuie să fie o recompensă sau un cadou, ci o responsabilitate.

33:23 Băieții lui Cătălin… cel mic îl moștenește. 34:02 Iubitorii de animale se dezvoltă mai frumos și sunt mai intuitive. Din păcate, în România educația privind animalele de companie mai lasă de dorit. Nu am avut mare cultură legată de cultura chinologică în vremea comunismului.

36:08 Cei mai mulți instructori canini oferă gratuit informații despre educația canină, dar oamenii nu prea ascultă recomandările specialiștilor. Uneori instruiești câinele și dresezi omul!

39:44 Visul meu: Să văd cât mai mulți proprietari care să își petreacă timpul frumos cu companionii lor. Parteneriatul om – câine.

Podcastul Business Philosophy, care este realizat de Clubul Media Business, este sprijinit de Aqua Carpatica.

Cuvinte cheie