Persoanelor cu tulburare de consum de alcool (AUD) tind să li se subțieze regiunile cortexului lor. Este vorba despre stratul exterior ridat al creierului, critic pentru atât de multe funcții cognitive de ordin superior.
Studiul american a constatat că cei care renunță la băutură câștigă grosimea corticală în timp, mai rapid în prima lună și continuând până la 7,3 luni, moment în care grosimea este comparabilă cu a celor fără AUD, arată Science Alert.
Cercetările anterioare au arătat că unele regiuni din creier se pot recupera atunci când cineva încetează să bea, dar nu era clar cât de repede are loc recuperarea.
„Cele câteva studii longitudinale care investighează modificările grosimii corticale în timpul abstinenței sunt limitate la prima lună de sobrietate”, scrie echipa, condusă de psihiatrul și omul de știință Timothy Durazzo de la Universitatea Stanford.
„Cu toate acestea, gradul de recuperare regională a grosimii corticale pe o perioadă prelungită de abstinență (de exemplu, mai mare de 6 luni) este necunoscută”.
Dificil să iei decizii sănătoase
Se estimează că 16 milioane de oameni din SUA suferă de AUD. Este o problemă majoră de sănătate publică în America, iar înțelegerea acestei tulburări complexe este importantă pentru tratament, prevenire și reducerea stigmatizării. Studiul a apărut în revista Alcohol din luna august 2023.
Modificările structurii și funcției creierului în timpul consumului cronic de alcool pot face ca oamenii să nu mai bea, în ciuda celor mai bune intenții. De exemplu, cortexul prefrontal – o zonă implicată în planificarea și luarea deciziilor – poate deveni mai puțin activ, ceea ce face mai dificil pentru persoanele cu AUD să ia decizii sănătoase.
Durazzo și colegii săi au examinat, de asemenea, modul în care unele afecțiuni de sănătate, istoricul fumatului, afecțiunile psihiatrice și tulburările legate de consumul de substanțe afectează modificările pe termen mai lung ale grosimii corticale la persoanele care se recuperează de la AUD.
Rezultate încurajatoare
În total, 88 de persoane cu AUD au participat la studiu, fiind supuse unor scanări ale creierului la aproximativ 1 săptămână, 1 lună și 7,3 luni de abstinență. Unii participanți s-au alăturat la 1 lună, ceea ce înseamnă că 23 de persoane nu au avut scanări la o săptămână și doar 40 din totalul de 88 au continuat să se abțină de la alcool pentru întreaga perioadă.
Ei au studiat, de asemenea, alte 45 de persoane care nu au avut niciodată AUD, măsurându-și grosimea corticală la momentul inițial și, din nou, aproximativ 9 luni mai târziu, pentru a confirma că zonele care au fost măsurate au rămas aceleași.
Un tip de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) care este deosebit de utilă pentru a obține imagini clare ale structurii interne a corpului a fost folosit pentru a observa creierul participanților. Cercetătorii au înregistrat grosimea corticalei pentru 34 de regiuni, făcând o medie a măsurătorilor în emisferele stângă și dreaptă ale creierului.
Recuperarea grosimii la cei cu AUD după 7,3 luni fără alcool a fost destul de răspândită. A fost suficient să fie semnificativ statistic în 25 din cele 34 de regiuni, iar 24 dintre acestea au fost considerate echivalente statistic ca grosime cu ceilalți.
Specialiștii au observat o rată mai rapidă de modificare a grosimii la participanții AUD de la 1 săptămână la 1 lună după renunțare, decât de la 1 lună la 7,3 luni.
Aceste rezultate oferă încurajare și o nouă înțelegere a recuperării creierului după renunțarea la alcool, deși, din cauza dimensiunii mici a eșantionului și a lipsei de diversitate, este posibil să nu fie total generalizabile.