Ce trebuie să știe părinții pentru înscrierile la clasa pregătitoare 2024

Ministerul Educației are în dezbatere publică proiectul privind înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025. Startul va avea loc la 25 martie, când școlile vor afișa numărul de locuri și clase alocate, iar din 11 aprilie părinții pot depune primele cereri de înscriere.

Cererea de înscriere la clasa zero se poate completa și online. Sursa foto: arhivă
Cererea de înscriere la clasa zero se poate completa și online.

Nu mai este mult și încep emoțiile pentru părinții care urmează să-și înscrie copiii în clasa zero. Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul privind înscrierea la clasa pregătitoare, iar procesul se va desfășura în două etape. Prima etapă are loc în perioada 14 – 29 mai, iar cea de-a doua etapă este cuprinsa între 31 mai – 21 iunie. Iată cele mai importante repere.

Înscrieri clasa pregătitoare 2024. Etapele de înscriere

Prima etapă de înscriere în învățământul primar are loc în perioada 14-17 mai, când începe procesarea cererilor de înscriere și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.

Între 20 mai și 27 mai se procesează cererile prin care părinții solicită înscrierea copiilor a o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.

În data de 29 mai școlile afișează listele elevilor înmatriculați și numărul de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere la clasa pregătitoare începe în data de  30 mai, odată cu  comunicarea procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar.

Până pe 7 iunie, părinții ai căror copii nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă pot depune cererile-tip de înscriere. Acest lucru se face la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate.

Între 10 și 14 iunie are loc validarea cererilor-tip de înscriere, iar între 17 și 21 iunie acestea se procesează. Tot pe 21 iunie părinții pot consulta listele finale cu elevii înscriși.

Părinții pot amâna înscrierea la școală a copiilor

Părinții copiilor care împlinesc 6 ani până în data de 31 august pot cere în scris amânarea înscrierii la clasa pregătitoare cu maximum un an, însă numai “în cazuri justificate”, prevede proiectul metodologiei. Nu se precizează însă care ar fi cazurile justificate și cum pot fi dovedite. În plus, pot fi înscriși la clasa pregătitoare și copiii care nu au fost la grădiniță din “lipsa infrastructurii la nivel local sau au avut domiciliul temporar în străinătate”, mai prevede documentul.

Înscrierea copiilor în învățământul primar se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoțite de documente justificative. Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.

În situația completării online a cererii de înscriere, a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ o declarație-tip pe propria răspundere.