Cea mai hidratantă băutură pe timp de caniculă. Pe lângă apă!

Sigur că un pahar cu apă ne va hidrata oricând, în special pe vreme de caniculă. Dar, nu e doar apa cea mai bună băutură, potrivit unui studiu de la Universitatea St. Andrews din Scoția, care a comparat efectul de hidratare ale mai multor băuturi diferite.
Cele mai hidratante băuturi FOTO Shutterstock
Cele mai hidratante băuturi FOTO Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce apa – atât plata cât și cea gazoasă – face o treabă destul de bună în ce privește hidratarea rapidă a organismului, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine ​​fac o treabă și mai bună în menținerea hidratării organismului.

Motivul are de-a face cu modul în care organismul nostru răspunde la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la St. Andrews’ School of Medicine și autor al studiului. Un factor care determină cât de bine ne poate hidrata o băutură este volumul acesteia. Cu cât bei mai mult, cu atât băutura se golește mai repede din stomac și este absorbită în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și te poate hidrata.

Laptele este mai hidratant decât apa

Alt factor care determină cât de bine ne va hidrata un lichid are legătură cu compoziția nutritivă a băuturii. De exemplu, laptele s-a dovedit a fi chiar mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține zahăr, lactoză, proteine ​​și grăsimi. Toate acestea ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă.

Laptele are, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține apa în organism și are ca rezultat o producție mai mică de urină.

Același lucru poate fi spus și pentru soluțiile de rehidratare orală care sunt folosite pentru a trata diareea. Acestea conțin cantități mici de zahăr, precum și sodiu și potasiu, care pot ajuta, de asemenea, la promovarea retenției de apă în organism.

Zahărul, cu moderație

Acest studiu ne spune multe din ceea ce știam deja: electroliții – cum ar fi sodiul și potasiul – contribuie la o hidratare mai bună, în timp ce caloriile din băuturi au ca rezultat o golire gastrică mai lentă și, prin urmare, o eliberare mai lentă a urinării”, a spus Melissa Majumdar, un dietetician înregistrat, personal trainer și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică care nu a fost implicat în studiu.

Dar aici devine dificil: băuturile cu zaharuri mai concentrate, cum ar fi sucurile de fructe sau cola, nu sunt neapărat la fel de hidratante precum băuturile cu conținut scăzut de zahăr. Ele pot rămâne ceva mai mult timp în stomac și se golesc mai lent în comparație cu apa plată, dar odată ce aceste băuturi intră în intestinul subțire, concentrația lor mare de zaharuri se diluează în timpul unui proces fiziologic numit osmoză. Acest proces, de fapt, „trage” apa din organism în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile pe care le conțin aceste băuturi. Astfel, lichidele nu vor mai ajunge în restul organismului.

Băuturi la care să renunți, pentru a trăi mai mult

Sucul și sifonul nu numai că sunt mai puțin hidratante, dar oferă un plus de zaharuri și calorii care nu vor fi la fel de sățioase ca alimentele solide, a explicat Majumdar. Dacă alegerea este între sifon și apă pentru hidratare, alege apa de fiecare dată. La urma urmei, rinichii și ficatul depind de apă pentru a scăpa de toxinele din corpul nostru, iar apa joacă, de asemenea, un rol cheie în menținerea elasticității și supleței pielii. Este cea mai ieftină cremă hidratantă pe care o vei găsi.

În timp ce rămânem hidratat este important – în acest fel menține articulațiile lubrifiate, ajută la prevenirea infecțiilor și transportă nutrienți către celulele noastre – în majoritatea situațiilor, oamenii nu trebuie să își facă griji prea mult cu privire la cât de hidratante sunt băuturile lor.

Cât hidratează berea sau laptele

Dacă ți-e sete, corpul tău îți va spune să bei mai mult”, a spus Maughan. Dar pentru sportivii care se antrenează serios în condiții calde, cu pierderi mari de transpirație, sau pentru cineva a cărui funcție cognitivă poate fi afectată negativ de ore lungi de muncă fără pauze de băutură, hidratarea devine o problemă critică.

Alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce te va face să urinezi mai mult, așa că atunci când vine vorba de băuturi alcoolice, hidratarea va depinde de volumul total al băuturii. „Berea ar duce la mai puține pierderi de apă decât whisky-ul, deoarece ingerezi mai mult lichid cu berea”, a spus Maughan. „Băuturile alcoolice puternice te vor deshidrata; băuturile alcoolice diluate, nu.”

Cât te hidratează cafeaua

Când vine vorba de cafea, cât de bine te hidratează va va depinde de cantitatea de cofeină pe care o consumi. O cafea obișnuită cu aproximativ 80 de miligrame de cofeină – aproximativ ceea ce ai găsi într-o ceașcă de cafea ar fi aproape la fel de hidratant ca apa, conform cercetărilor lui Maughan.

Consumul a mai mult de 300 mg de cofeină, sau aproximativ 2-4 cești de cafea, ar putea duce la pierderea excesului de lichid, deoarece cofeina provoacă un efect diuretic ușor, pe termen scurt. Sunt mai expuse la aceste pierderi cineva care nu este un consumator obișnuit de cafea. Această pierdere ar putea fi compensată prin adăugarea unei linguri sau două de lapte la ceașca de cafea

Cuvinte cheie