Cel mai mare eveniment anual din lume dedicat spaţiului cosmic

„Săptămâna mondială a spaţiului cosmic”  – reprezintă cel mai mare eveniment anual din lume dedicat spaţiului cosmic

Tema Săptămânii mondiale a spaţiului în 2022 este „Spaţiu şi durabilitate”, fiind consacrată îndeplinirii sustenabilităţii în spaţiu. Este inspirată de modalitatea în care sustenabilitatea în spaţiu este conexată de felul în care umanitatea valorifică spaţiul cel mai important, zona orbitală din jurul Pământului.

Săptămâna mondială a spaţiului cosmic este marcată anual între 4 şi 10 octombrie, fiind o oportunitate excelentă pentru organizaţiile din întreaga lume să se reunească, să inspire şi să stimuleze interesul pentru spaţiu, pentru ştiinţele dedicate spaţiului şi pentru educaţie în domeniu.

Explorarea spaţiului şi observarea de la distanţă a Terra pot contribui la schimbarea informaţiilor referitoare la planeta noastră natală. Aceasta include măsurarea schimbărilor climatice, identificarea poluării pe uscat şi pe mare, sprijinirea agriculturii în ţările în curs de dezvoltare.

 

Aceste zile punctează două evenimente: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1 (4 octombrie 1957), deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării paşnice a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti (10 octombrie 1967).