Buna Vestire (Blagoveştenie) 25 martie 2019 cu tradiţii şi obiceiuri

Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, se sărbătoreşte pe data de 25 martie a fiecărui an şi este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului, informează Crestinortodox.ro.

„Bucura-te Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine, Binecuvântată ești Tu intre femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus, Mantuitorul sufletelor noastre.”
(Aceasta este Pravila de rugaciue Bogorodisnaia, adica citirea de 150 de ori a cantarii aduse din ceruri de catre arhanghelul Gavriil catre Preasfanta Fecioara Maria. Preacuviosul Serafim de Sarov a amintit de aceata pravila, pe care din veacul al VIII-lea o savarseau toti crestinii, pentru a le fi de mare folos.)

Această zi este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.

De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.

În Bucovina, de exemplu, şi în multe zone din Munteania, femeiele se trezesc devreme şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă, iar la prânz, pâinea şi sarea le dau de pomană unui om nevoiaş.

În Transilvania, de Buna Vestire se păstrează un alt obicei. De seara se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei.

Cine se trezeşte primul pune tămâia peste jar şi înconjoară casa de trei ori în timp ce face zgomot cu clopoţelul. Astfel se alungă energiile negative, dar şi bolile.

Există obiceiul că în această zi, de Buna Vestire, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.

Tot astăzi se fac și previziuni meteorologice. Mai exact, se spune că aşa cum este vremea de Buna Vestire, aşa va fi şi vremea şi în ziua de Paşte.

Cuvinte cheie