„Ziua Internațională a Iubitorilor de Cărți” este sărbătorită în data de 9 august.
Este o celebrare mai curând neoficială, apărută ca un mod de a stimula oamenii să citească. Deși este recunoscută la nivel global, originea și inițiatorul acestei zile nu se cunosc.
O persoană care iubește cărțile este denumit bibliofil. Caracteristicile naturale ale unui bibliofil sunt pasiunea de a citi, de a admira și de a colecta cărți.
De regulă, acești oameni dispun de o colecție impresionantă de cărți pe care le-au citit ei înșiși sau pe care și le-au propus să le parcurgă. În era modernă a tehnologiei, un bibliofil își manifestă pasiunea de colecta cărți și în mod digital, pe un computer, e-reader sau orice alt dispozitiv tehnologic care permite stocarea și păstrarea cărților în format electronic.
Oferta de carte este extrem de bogată, cu cărți scrise pentru toate vârstele, interesele, stilurile și în toate limbile. Din punct de vedere tehnologic, cel mai important pas înainte în publicarea cărților a fost apariția tiparului Gutenberg și prima tipăritură, în 1445.
Înainte de apariţia tiparului, cărţile erau realizate manual şi erau considerate adevărate opere de artă. Mecanizarea a permis producerea în masă a cărților și trecerea de la poate câteva mii de titluri existente, la milioane și la zeci de milioane. În 2010, Google a avut inițiativa de a număra toate titlurile existente pe Pământ.
La acea dată erau 129.864.880, un număr mare dar care, cu siguranță era mai mic decât cel existent pe piață. Baza de date luată în calcul a constat în titlurile ce primiseră un cod ISBN (International Standard Book Number). Acesta a fost implementat doar în 1970, așa că titlurile existente înaintea acestui an nu au fost indexate. La fel se întâmplă cu cărțile tipărite de autori în regie proprie.
UNESCO estimează că 2,2 milioane de noi titluri apar în fiecare an pe piață, la nivel mondial. Dacă le adăugăm și pe acestea la estimarea din 2010, ajungem la aproape 160 de milioane de cărți diferite, existente astăzi pe Glob. Cu siguranță, există câte ceva pentru gusturile fiecăruia dintre noi!