Codul roșu de ploi torențiale într-un județ din România. Avertizare meteo emisă de ANM

Codul roșu de ploi torențiale într-un județ din România. Avertizare meteo emisă de ANM

Vremea în România – 5 iulie. A fot emisă o atenţionare meteo Cod Roşu de ploi torenţiale, valabilă miercuri dimineaţă în mai multe localităţi din judeţul Prahova.
Între timp, meteorologii au emis miercuri două alerte de instabilitate atmosferică și o informare de disconfort termic ridicat şi caniculă. Sunt vizate 22 de județe, unde sunt aşteptate ploi şi furtuni.
Cod roșu de ploi torențiale într-un județ din ţară
Cod roşu de ploi torenţiale valabil pentru mai multe zone din judeţul Prahova, miercuri dimineață. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, avertizarea de vreme severă imediată a intrat în vigoare la ora 10.05 şi este valabilă până la ora 11.30 pentru localităţile Câmpina, Breaza, Filipeștii de Pădure, Filipeștii de Târg, Brebu, Florești, Telega, Măgureni, Bănești, Poiana Câmpina, Provița de Jos, Provița de Sus. Alerta vizează averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp. În zona avertizată s-au acumulat cantități de apă de peste 50…60 l/mp.
Prima atenţionare emisă de ANM este de tip Cod galben, valabilă de miercuri ora 12.00 până joi la ora 2.00 și anunță instabilitate atmosferică În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Un Cod portocaliu vizează, de miercuri, ora 14.00, până la ora 23.00, tot instabilitate atmosferică accentuată.

Ploi torenţiale în unele zone

În zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nordvestul Moldovei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp.

Județele vizate sunt: Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea și Dolj.

Val de caniculă în România

Totodată, o informare meteo în vigoare miercuri și joi estimează disconfort termic ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

Cuvinte cheie