Ce este Ziua Internațională a Păcii și de ce este importantă?
În fiecare an, Națiunile Unite (ONU) marchează Ziua Internațională a Păcii pe 21 septembrie. A fost declarată pentru prima dată în urmă cu 43 de ani ca o dată comună pentru ca lumea să construiască o cultură a păcii. Având în vedere războaiele și tensiunile geopolitice pe tot globul, Ziua Păcii din acest an are o importanță deosebită. Respectarea zilei coincide și cu Summit-ul Viitorului al Adunării Generale a ONU și cu semnarea iminentă a Pactului pentru Viitor.
Tema din acest an este „Cultivarea unei culturi a păcii”, subliniind că conceptul de pace trebuie cultivat în întreaga lume, în diferite comunități și generații.
Care este semnificația Summit-ului ONU al viitorului și a Pactului pentru viitor?
Summit-ul Viitorului al ONU va coincide cu Ziua Internațională a Păcii. A fost prezentată ca o inițiativă de a insufla o nouă viață acțiunilor globale comune, reangajându-se față de principiile fundamentale ale ONU și dezvoltând noi cadre multilaterale mai potrivite stării lumii de astăzi și în viitor.
În cadrul Summit-ului, membrii ONU vor semna, de asemenea, Pactul pentru viitor. Acest document trasează un nou curs către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă – multe dintre ele încă neacoperite – și răspunde provocărilor și oportunităților emergente. Aceasta include depășirea decalajului digital global și stabilirea de garanții pentru impactul noilor tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, pentru a asigura încrederea și incluziunea. Există, de asemenea, un angajament de a investi în tineri și de a aborda tensiunile geopolitice prin noi forme de multilateralism potrivite timpurilor noastre.
După cum amintește Guterres, „Pe scurt, trebuie să „cultivăm o cultură a păcii”. Și este un motiv pentru care noi, toți devotații păcii și justiției, trebuie să ne unim, în această zi și în fiecare zi – prin Summit-ul Viitorului și nu numai. Acesta este apelul pe care îl facem astăzi.”