Ceaiul și supa preparate din ceapă ajută la scăderea în greutate

Terapia bazată de ceapă oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Această legumă conține o cantitate foarte mare de nutrienți, vitamine și oligoelemente. Experții susțin că ceapa are multe vitamine B și C, antioxidanți puternici, fier, mangan, calciu, magneziu, potasiu.

Oamenii care mănâncă în mod frecvent ceapă au o stare de spirit mai bună. Ceapa se poate mânca crudă, dar și fiartă, ea nu își pierde proprietățile medicinale la punctul de fierbere.

Ceapa are și compuși de sulf cu beneficii pentru piele, păr și unghii.

 

1. Ceapa crudă – beneficii terapeutice și nutriționale

Ceapa reduce riscul de boli de inimă și de cancer

Această legumă atât de populară are peste 25 de tipuri de antixiodanți flavonoizi, care combat oxidarea și previn bolile de inimă. Prin consumul de ceapă crudă se relaxează inima, se scade riscul de deteriorare celulară (care se datorează oxidării) și riscul de boli grave precum: diabet, boli de inimă, cancer. De asemenea, ceapa întărește vasele de sânge, previne deteriorarea vaselor sanguine și scade riscul de apariție al bolilor de inimă.

Cea mai bună este ceapa roșie crudă, deoarece ea are pigmenți naturali flavonoizi, care au denumirea de antocianine. Mai multe studii ale cercetătorilor arată că antocianinele oferă beneficii organismului:

  • Scad riscul de boli de inimă, de atac de cord și diabet
  • Previn multe tipuri de cancer, cum ar fi hepatic, colorectal, stomacal, esofagian
  • Luptă împotriva cancerului cervical, de sân și de prostată.

Ceapa face parte din genul Allium și are compuși care reduc riscul de a dezvolta cancer de stomac cu 22%. Despre ea, cercetătorii au concluzionat că poate proteja celulele nervoase de leziuni și de numeroase bolile ce au legătură cu sistemul nervos.

Prin consumul de ceapă se reduce presiunea arterială la persoanele hipertensive, se induce o stare de somnolență. Ceapa este o legumă foarte bună pentru sănătate deoarece subțiază sângele și previne formarea cheagurilor de sânge. Ea se poate consuma crudă sau fiartă și ajută la creșterea fluidității sângelui.

 

Ceapa este un tratament excelent pentru prevenirea și combaterea multor boli

Ceapa are substanțe medicinale cu efecte antioxidante (ex. corecetină).

Prin consumul de ceapă de obțin o serie de avantaje:

  • Se previne dezvoltarea diabetului de tip 2 și a leziunilor precanceroase
  • Se reduc inflamațiile mai ales de la sinusuri și plămâni
  • Se diminuează nivelul de colesterol din sânge
  • Se previne cancerul uterin, ovarian și de prostată.

Ceapa are și alte beneficii:

  • Ameliorează atacurile de astm și previne apariția complicațiilor diabetului
  • Reduce nivelul de trigliceride din sânge
  • Menține sănătatea oaselor
  • Previne o serie de boli grave cum este osteoporoza, infecția cu germenul H. Pylori.

Ceapa are proprietăți antibacteriene și antivirale

Conform studiilor cercetătorilor, ceapa are compuși care inhibă dezvoltarea virusului SIDA și reproducerea germenului H. Pylori. De asemenea, ceapa poate distruge germenii din plămâni, gât și crește imunitatea organismului. Ea ajută și la absorbția nutrienților și la reproducerea bacteriilor benefice din intestin.

Sucul de ceapă este un antibiotic natural, care poate ajuta în cazuri de: infecții cu stafilococi, streptococi, dizenterie, difterie, tuberculoză.

2. Ceaiul de ceapă – proprietăți pentru sănătate

ceapă ceaiCeaiul de ceapă se prepară astfel:

  • Se folosește o ceapă mare și un litru de apă
  • Se curăță, se spală, se taie în felii și se pune la fiert în apă timp de 15 minute
  • După aceea se dă deoparte, se lasă la infuzat încă 5 minute
  • Se strecoară și se bea.

Acest ceai ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea mai rapidă a toxinelor și chiar la prevenirea multor tipuri de cancere.

Prin aportul de ceai se crește rezistența organismului (are acid ascorbic, caroten, quercitină, potasiu, magneziu, fier, vitamine, calciu) și se tratează multe afecțiuni și boli.

Alte beneficii ale ceaiului de ceapă sunt:

  • Are efect bun în caz de gripă și răceală
  • Elimină toxinele și metalele grele din organism
  • Ajută în tratamentul bolilor cavității bucale, cum este gingivita, stomatita
  • Normalizează inima, tensiunea arterială, protejează vasele sanguine, combate tromboflebita
  • Scade riscul de infarct și accident vascular cerebral
  • Previne retenția de apă din corp și ameliorează durerea și umflarea picioarelor
  • Are proprietăți diuretice, antihistaminice, antibiotice, ușor laxative
  • Reduce flatulența și previne indigestia
  • Ajută în caz de boli inflamatorii de rinichi, cistită, glaucom, cataractă, astm, tuse uscată
  • Întărește imunitatea organismului, stimulează metabolismul și ajută la scăderea în greutate.

3. Supa de ceapă ajută la scăderea în greutate

ceai de ceapăSupa de ceapă se prepară astfel:

  • Se folosesc 4-5 cepe, 500 ml apă, 2-3 linguri de ulei, o lingură cu făină, câteva felii de pâine prăjită, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust
  • Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, apoi se călește puțin în ulei încins, la foc mic
  • Peste ceapa undită se adaugă puțin făină și apă, se amestecă timp de 2-3 minute
  • Apoi se pune apă și se lasă la fiert la foc mic aproximativ 20-25 de minute
  • Se condimentează cu sare și pier, se pune pătrunjel prospăt, tăiat mărunt și se servește cu pâine prăjită.

Această supă este bună pentru dieta de scădere rapidă în greutate. Ea are un conținut scăzut de calorii și numeroși nutrienți, minerale și vitamine. Este indicată primăvara și toamna.

Dacă se consumă supă de ceapă în mod frecvent se normalizează metabolismul, se scade colesterolul, se reduce apetitul alimentar, se elimină excesul de grăsime de pe abdomen și coapse și se crește rezistența organismului și imunitatea.

Cuvinte cheie