Cum ne protejăm vederea de „orbirea albului zăpezii”

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.

Cerul de iarnă poate părea întunecat și mohorât, dar zăpada și gheața creează multe suprafețe reflectorizante care pot crește dramatic cantitatea de lumină. Dacă aveți ochi sensibili, este posibil să clipiți mai des și să simțiți disconfort la lumina puternică a zăpezii.

 Suprafețele ochilor sunt sensibile la razele UV, la fel ca și pielea FOTO Shutterstock
Suprafețele ochilor sunt sensibile la razele UV, la fel ca și pielea FOTO Shutterstock

Unele persoane dezvoltă o nouă sensibilitate la lumină în timpul iernii din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de „orbire la zăpadă”.

Albul zăpezii provoacă o durere și un disconfort temporar al ochilor după expunerea la prea multă lumină ultravioletă (UV). Este ca o arsură solară pe ochi. De obicei, nu este gravă și se va vindeca de la sine în câteva zile.

Simptomele orbirii de la zăpadă

– dureri de ochi

– o senzație de arsură sau de nisip în ochi

– sensibilitate la lumină

– vedere încețoșată

– observarea de halouri în jurul surselor de lumină.

ochii și pleoapele se pot umfla și este posibil să aveți dureri de cap.

Este posibil să nu resimțiți simptomele decât la câteva ore după ce s-a produs arsura. Din fericire, acestea sunt temporare și ar trebui să dispară într-o zi sau două.

Cum se tratează orbirea provocată de zăpadă

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă odihniți ochii. Rămâneți în casă și purtați ochelari de soare pentru a reduce cantitatea de expunere la lumină. Dacă purtați lentile de contact, scoateți-le. Folosiți lacrimi artificiale fără conservanți pentru a vă menține ochii umeziți – gândiți-vă că este ca și cum ați folosi aloe vera pentru arsurile solare de pe piele. Orice ați face, nu vă frecați ochii. Acest lucru nu va face decât să înrăutățească iritarea.

Cel mai bun mod de a vă proteja împotriva orbirii de zăpadă este să vă protejați ochii cu ochelari de soare. Nu contează neapărat cât de întunecați sunt, atâta timp cât aceștia blochează 99 la sută din razele UV ale soarelui. Purtați-i, chiar și în zilele înnorate, deoarece razele UV pot pătrunde prin nori.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.

Distanţa de frânare a unui autovehicul se tripleză în condiţiile unui carosabil alunecos

Ştiaţi că:

  • Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere?
  • Distanţa de frânare a unui autovehicul se tripleză în condiţiile unui carosabil alunecos?
  • Cele mai dificile manevre pe timp de iarnă în traficul urban sunt plecarea de pe loc, depășirea și oprirea în condiții de siguranţă?
  • Ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede?
  • Într-o zi în care precipitaţiile sunt abundente, numărul accidentelor creşte considerabil?

Limită de 50 km/h în afara localității în condiții de polei

Inainte de a pleca la drum, să vă informaţi temeinic cu privire la condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 (numere ale Comandamentului Central de Iarnă).

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei) este una dintre primele recomandări ale polițiștilor.

 

Verificaţi periodic acumulatorul!

Oamenii legii recomandă să păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile și să verificați mașina înainte de a porni la drum.

 

Cuvinte cheie