Cum poti sa iti schimbi in bine personalitatea?

Personalitatea se poate schimba de mai multe ori in timpul vietii. Oamenii pot deprinde anumite comportamente negative, fara sa-si dea seama, sub influenta anturajului sau a altor factori.

Iata ce puteti face pentru a va schimba in bine personalitatea:

1 Identificarea trasaturilor

Faceti o lista cu trasaturile pozitive ale personalitatii, cum ar fi faptul ca sunteti buni ascultatori, sociabili, expresivi, introspectivi, atenti si inteligenti.

Faceti o lista cu trasaturile negative, ca de exemplu faptul ca sunteti timizi, vorbareti, irascibili, agitati sau ca judecati oamenii prea usor.

Taiati cu o linie trasaturile pe care nu doriti sa le schimbati, deocamdata.

Desenati o stea langa trasaturile pe care doriti sa le pastrati sau sa le schimbati. De exemplu, daca sunteti inteligenti, sa deveniti mai destepti.

Puneti pe prim plan aceste trasaturi.

 

2 Schimbarea comportamentului

Alegeti o trasatura a personalitatii pe care doriti sa o schimbati. De exemplu sa deveniti mai putin timizi.

Faceti o lista de comportamente cauzate de timiditate, in societate. De exemplu faptul ca plecati mai devreme de la petreceri, faptul ca nu va exprimati prorpia opinie, faptul ca evitati anumite persoane sau ca refuzati sa faceti voluntariat.

Alegeti un comportament opus pe care sa il adoptati. De exemplu sa acceptati mai multe invitatii la evenimente sociale sau sa va oferiti voluntar pentru un proiect nou la serviciu.

Ganditi-va la o persoana pe care o admirati, care are aceasta trasatura de personalitate si incercati sa-i copiati comportamentul. Limitati-va, insa, la o simpla trasatura, deoarece trebuie sa va pastrati personalitatea unica.

Amintiti-va, in mod constant, sa pastrati noile comportamente. Puneti-va un reminder pe telefon, sa interactionati cu cat mai multi oameni, de exemplu.

 

3 Imbunatatiri aduse asupra propriei persoane

Adoptati o atitudine pozitiva. Atitudinile negative va vor diminua increderea si hotararea de a va imbunatati personalitatea.

Invatati lucruri noi. Incrieti-va intr-un club, la un curs, intr-o echipa sau intr-u club nou. Daca interactionati intotdeauna cu aceleasi persoane puteti reveni foarte usor la obiceiurile vechi. Insa daca va faceti cunostinte noi, veti reusi sa adoptati noile comporatemnte cu usurinta.

Fiti ingaduitori cu voi insiva. Personalitatile nu se schimba peste noapte. Acordati-va timp si spatiu pentru a va schimba comportamentul si a va imbunatati personalitatea.

Reluati lista cu trasaturi dupa o luna, pentru a observa imbunatatirile. Daca ati reusit sa schimbati o anumita tarsatura, luati o alta la rand. De exemplu daca ati reusit sa va faceti noi prieteni si sa va exprimati parerea la serviciu este timpul sa incercati sa imbunatati o alta trasatura negativa.

Cuvinte cheie