Cum vezi lumea prin ochii aparatului foto?

„Când am început să fac poze mai des, foloseam un telefon și un aparat compact de trei megapixeli, dar eram fascinat de cum poți aduce mai aproape personajele din poze folosind un teleobiectiv. Când am ajuns să folosesc așa ceva, am vrut să văd mai mult din lume decât văd cu ochii. Am aflat că tot cu un obiectiv se rezolvă.

Mi-a plăcut cum poți surprinde acele instantanee adevărate, să observi de la distanță și să imortalizezi o fotografie fără să intervii.

E foarte util să le faci portrete celor dragi, fără să agiți prin aer ditamai echipamentul care să le distragă atenția și să strice momentul special. Același lucru e valabil și pe stradă, când călătorești și descoperi un oraș nou sau când vrei pur și simplu să faci poze și să nu atragi toate privirile asupra ta.

Sunt fotografi care apreciază distanța focală de 50mm, reproduce modul în care vezi cu ochiul liber lumea, dar sunt și cei care vor să vadă mai mult, alegând un obiectiv de 35mm.

Când te uiți printr-un așa obiectiv, ești surprins întâi de cât poți cuprinde într-o poză. Abia apoi începi să te gândești că ai putea realiza acele fotografii pe care mereu ți le-ai dorit, în care să cuprinzi totul.

 

Ca să vezi ce diferențe sunt între diversele distanțe focale și cam cum poți privi lumea diferit, în funcție de obiectivul folosit, Canon are o aplicație interesantă pe Facebook cu care să te joci. De la un zoom 55-250mm la un macro de 60mm, poți trece prin toate și să vezi care ți s-ar potrivi. Mie cel mai des mi s-a potrivit cel de 24mm pentru majoritatea pozelor și cel ultrawide, pentru momentele când am vrut să văd cât mai mult din lume.

Probabil ai văzut la majoritatea fotografilor profesioniști aparate mari, acestea sunt primele care atrag atenția. Ce poate ai omis până acum sunt buzunarele prinse de curea și în care se regăsesc tot felul de obiective în funcție de moment. Acum știi diferența pe care o face un obiectiv potrivit!” Razvan Baltaretu

 

 

Cuvinte cheie