DE CE sa trecem dincolo de minte? GĂLĂGIA MINȚII sau LINIȘTEA SUFLETULUI?

Oricât de gălăgioasă ar fi mintea și cât încearcă să controleze totul, sufletul este cel care va câștiga întotdeauna. Pentru că doar el deține cheile fericirii și ale împlinirii de sine.

Ascultând mintea, acea „voce” a emoțiilor și gândurilor ce te mențin în haos, te vei scufunda din ce în ce mai mult în întuneric, acolo unde vrei să ții captiv sufletul. Doar că, vezi tu, pe suflet nu-l poate nimeni înlănțui; el este parte de Dumnezeu. Iar o biată minte nu poate stăpâni dumnezeirea. Nu mai încerca să-ți conduci viața după vocea minții, ci învață să asculți sufletul, dar nu il confunda cu emotiile tale haotice.

DE CE sa trecem dincolo de minte? –  De ce sa trecem de la a fi „plini de minte” la a fi mindfulness? Pentru a descoperi cine suntem de fapt, dincolo de ganduri, emotii, senzatii. Acea autoritate interioara autentica.

 

Meditatia Gibberish ne ajuta pentru a crea spatiul de tacere interioara.

Gibberish inseamna sa vorbesti intr-o limba pe care nu o cunosti. Chineza, daca nu stii chineza, germana, daca nu stii germana. Ideea este sa verbalizezi tot ceea ce-ti vine in minte, dar intr-un limbaj pe care mintea nu-l poate intelege. Astfel, pe parcursul procesului, exprimarea va deveni din ce in ce mai libera, fara judecati si implicit bariere mentale, permitand participantului sa exprime liber, sa curete mintea si sa experimenteze in urmatoarea etapa, tacerea, linistea mult visata. Este un mod stiintific de a curata mintea, o metoda cathartica.

Ce spune Osho despre necesitatea gibberishului:

Trebuie sa ‘intri’ in gibberish pentru ca trebuie sa ‘iesi’ din el. Mintile voastre sa fie pline de gibberish si nimic altceva. Spune tot ceea ce ai vrut pana acum sa spui si nu ai fost in stare sa o faci din cauza civilizatiei, educatiei, culturii, societatii. Aici nimeni nu asculta, fiecare e implicat in treaba lui.

Aceasta practica, gibberish, poate fi urmata, la alegere, de o alta meditatie, care va  aprofunda spatiul de tacere interioara, folosind sunetele sacre, tehnici de respiratie sau alte variante.

Ca experiment, puteti  folosi acasa practica zilnica a meditatiei Gibberish timp de trei saptamani  (21 de zile), pentru a curata permanent mintea de tot ce se acumuleaza pe parcursul zilei. Daca aveti o minte ocupata si foarte galagioasa, puteti folosi zilnic meditatia Gibberish timp de 30 minute sau, daca timpul nu va permite, limitati-va la 5 minute.

Desi pare poate copilareasca, este o metoda  dovedita stiintific ca fiind  eficienta in a experimenta linistirea profunda a mintii.

Incearca si vei vedea rezultatele. Nu ai nimic de pierdut, in afara de surplusul de ganduri negative din mintea ta.

Daca vrei, poti sa folosesti ca suport aditional si un pahar cu apa in care ai pus 2 picaturi din remediul floral Bach de Castan alb. Bea din el cu mici inghitituri si te va ajuta sa diminuezi „zgomotul mintii” cauzat de ingrijorarile repetitive.

Cuvinte cheie