Durerile de spate la femei.O problemă actuală și foarte răspândită

Din punct de vedere medical, durerea de spate este greu de suportat și cel mai frecvent sindrom de durere în prezent. La femei, durerea de spate tinde să devină cronică, ea fiind cauzată de o varietate de probleme la nivelul coloanei vertebrale. Alte cauze pot fi și greutatea acumulată de-a lungul sarcinii, slăbirea articulațiilor, postura incorectă, etc.

Un alte aspect important este acela că problemele de spate apar și la vârsta post-menopauzei, deci la femeile peste 50 de ani, din cauza mai multor afecțiuni.

Medicii spun că variantele clinice ale durerii sunt:

 • Aproximativ în 85% din cazuri durerea de spate este benignă nespecifică
 • La 4% din cazuri este vorba despre sindromul radicular
 • În 1-2% din cazuri poate fi un sindrom al durerii secundare care apare din cauza infecțiilor, traumatismelor, osteoporozei, neoplasmelor.

Dureri de spate – La ce doctor mergem?

Durerea lombară

Aceasta este o durere în partea inferioară a spatelui care se dezvoltă din cauza unor probleme ale sistemului musculo-scheletic. Este de fapt un sindrom de durere care poate fi simțit și pe partea laterală a spatelui, între arcadele costale și zona feselor.

Dacă durerea apare și noaptea, sau chiar este mai intensă, atunci este o durere lombară. Alte simptome asociate sunt: tulburări de mers, creșterea oboselii, pierderea poftei de mâncare, amorțeală, furnicături, senzație de arsură, de febră, slăbiciune, pierderea reflexelor, hipotrofia mușchilor.

Această durere poate să apară:

 • Dacă un ganglion este inflamat sau deteriorat
 • Dacă se produce o hernie de disc și durerea iradiază de la fese spre picioare.

În astfel de cazuri este necesar un tratament pentru ameliorarea durerii. Pentru asta se folosesc analgezice, unguente de masaj antiinflamatoare. Există și medicamente care se iau cu prescripție medicală care ameliorează durerea și ajută astfel pacienții să-și reia activitatea fizică. Și fizioterapia este indicată în caz de durere lombară cronică. Foarte mult ajută și repausul la pat, dar care nu ar trebui să depășească 48 de ore.

Osteoartrita coloanei vertebrale și alte afecțiuni

Această formă de artrită a articulațiilor ce leagă vertebrele este destul de frecventă la femei. Riscul crește în caz de obezitate și înaintare în vârstă. Osteoartrita coloanei vertebrale produce probleme ale cartilajului fibros la articulații. Dacă există probleme la amortizarea oferită de cartilaj, atunci oasele se pot freca și apare o senzație de durere.

 

 

Osteoartrita se dezvoltă la femei, în zona inferioară a spatelui și astfel se produc simptome precum:

 • Durere de spate, rigiditate
 • Durere în zona inferioară, sau superioară a spatelui
 • Stări ocazionale neplăcute de durere severă
 • Durere în zona coapselor, durere în zona feselor, sau durere în zona inghinală

Dacă se aplică o presiune externă, prin ridicarea unor greutăți, se simte o durere pe o parte a spatelui.

Osteoporoza – scăderea densității oasoase – poate cauza durere de spate. Osteoporoza la femeile aflate la vârsta post-menopauzei este frecventă și este produsă de o deficiență a hormonilor estrogeni. Boala poate produse dureri osoase, dureri de spate și chiar fracturi la coloană.

Uneori poate fi și o durere la coccis, sau la coada coloanei vertebrale. Această problemă apare din cauza unei traume sau a unor răniri. O leziune la coccis poate cauza durere în poziția așezat pe scaun, la aplecat pe spate, la ridicare de pe scaun.

Disfuncția articulației sacroiliace (dintre pelvis și partea inferioară a coloanei vertebrale) este o altă problemă care produce durere de spate.

Sindromul piriform apare la femei din cauza modificărilor hormonale și poate produce spasme, care duc la compresia nervului sciatic, iar asta creează o senzație de durere sciatică. Durerea este mai intensă la mișcările feselor și a șoldului.

Dureri de spate – alte cauze

Printre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate se numără și:

 • Bolile degenerative ale discurilor intervertebrale
 • Anevrismul de aortă, bolile de rinichi, bolile gastrointestinale
 • Hernia de disc, artroza articulațiilor fațetare, spondilita anchilozantă
 • Artrita, osteoartrita, stenoza coloanei vertebrale, spasmul muscular și altele.

Dureri de spate în zona bazinului

Când apare durerea acută nespecifică în partea inferioară a spatelui, trebuie evitată suprasolicitarea mușchilor și a sarcinilor excesive asupra coloanei vertebrale. În caz contrar, există riscul ca durerea să se intensifice. Nici repausul la pat nu este indicat, deoarece medicii spun că asta poate încetini recuperarea. Pentru calmarea durerii se prescriu medicamente analgezice și în plus, se recomandă și un stil de viață activ, care va ajuta în recuperare și reluarea mai rapidă a activităților normale.

Cuvinte cheie