Fundația Alexandrion organizează cea de-a treia ediție a Dezbaterilor de la Sinaia

Fundația Alexandrion organizează cea de-a treia ediție a Dezbaterilor de la Sinaia

Fundația Alexandrion organizează cea de-a treia ediție a Dezbaterilor de la Sinaia în zilele de 29-30 martie 2019 la Hotelul New Montana.

Tema de dezbatere este profundă și actuală: Criza educației. Indicatori de stare și rezolvări. Experți naționali și internaționali, cât și reprezentanți ai Guvernului vor fi prezenți pentru a lua cuvântul încercând să găsească alternative viabile de soluționare a temelor discutate. Cel de-al treilea volum va fi tipărit post eveniment și pus în circulație la ediția următoare. Dezbaterile de la Sinaia vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Fundatiei Alexandrion: https://www.facebook.com/fundatiaalexandrion/ cat si pe website-ul: https://www.fundatia-alexandrion.ro/en/.

După două ediții încheiate cu succes și două volume edificatoare tipărite ale Dezbaterilor de la Sinaia – prima desfășurată în martie 2019 cu tema „Statul de drept” și a doua desfășurată în octombrie 2019, cu temă „Economia Estului” – Fundația Alexandrion pregătește terenul pentru cea-a de-a treia ediție și o altă temă de dezbatere, confirmând înca o dată faptul că evenimentul a căpătat deja renume național și internațional și că se stabilizează ca sistem de dezbateri de anvergură.

Într-un prezent în care o societate trebuie să performeze din toate punctele de vedere: tehnologic, economic, trecând prin cognitiv, instituțional, civic, social și moral este vital să punem accent pe educație.

Asadar, ce are de oferit educația societății? Care sunt cerințele ce derivă din competiția globală pentru educație? Ce pretind educației digitalizarea și reorganizarea cunoașterii pe baza geneticii? Educație prin disciplinare sau educație prin individualizare? Educație controlată de teste sau educație bazată de examinări cuprinzătoare? Rămâne profesorul personalitate centrală în educație sau își reduce rolul la a fi transmițător de cunoștințe? Care este rolul familiei, instituțiilor, mass media, mediului social în educație? Care este statutul social al profesorului? Care este relația dintre unitate și diversificare într-un sistem de învățământ? Cum se poate converti „brain-drain”-ul actual în „brain- gain”? Care este rolul lecturii și al cărții în educație? Cum se creează mentalitatea antreprenorială? Cum se face educația civică democratică? Cum se leagă educația patriotică cu educația universalistă? Cum se formează gândirea critică cetățenească? Cum se păstrează separarea deopotrivă de un conformism oportunist și de un refuz anarhic al organizării? nu sunt doar câteva întrebări, ci to do list-ul de soluționat al celei de-a treia ediții a Dezbaterilor de la Sinaia.

Formatul evenimentului rămâne neschimbat incluzând trei runde de discuții. Cea dintâi se axează pe Crize în educație, crize ale educației, crize în societate unde vor vorbi speakeri din Londra, Budapesta, Beirut, București, Cluj-Napoca, Timișoara, cea de-a doua vizează Starea educației dezbatută de speakeri din Torun, Montreal, Budapesta, București, Cluj-Napoca, Timișoara, iar speakeri din Lisabona, Liubliana și cele mai importante orașe din România încearcă să găsească Solutii in runda finală.

#

Despre Fundația Alexandrion

Fundația Alexandrion a fost înființată ca urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale companiei au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundaţiei Alexandrion de peste 20 de ani.

De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta și în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, au avut în 2019 cea de-a patra ediție. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing şi din 2012 de la Londra. Sprijinul acordat s-a concretizat în crearea unor condiţii de pregătire de înalt nivel care să le permită tinerilor sportivi obţinerea unor rezultate cât mai bune.

O prioritate a Fundației Alexandrion sunt proiectele culturale, Galele Premiilor Constantin Brâncoveanu și Matei Brâncoveanu. Fundația Alexandrion a organizat prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu în 2014, în cinstea valorilor culturii române și a personalităților care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Personalitățile premiate fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, științe sociale sau arhitectură, medicină sau economie. Premiile Constantin Brâncoveanu sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii. Fundația contribuie la inițiative de refacere a unor lăcaşe de cult, de lansare de cărţi, de scriere de piese de teatru și chiar de organizare a unor tabere de creaţie.