Dacă ești interesat de trecutul românesc și de ceea ce simbolizează cusăturile colorate de pe cămașa Ia tradițională, află tot ce vrei să știi din acest articol.
Semnificații și simboluri ale iei populare
Iile populare sunt niște piese vestimentare lejere și ușor de asortat de o frumusețe deosebită. Acestea ilustrează o multitudine de simboluri pline de semnificații alese cu grijă și mare atenție. Pe lângă rolul estetic, simbolurile croite reflectă și personalitatea persoanei care poartă ia tradițională.
Simbolurile croite cu atenție oferă informații despre persoana care o poartă cum ar fii: zona de proveniență, statutul social, material, marital, vârsta, ba chiar și ocupația acesteia.
Partea frumoasă a iei românești este reprezentată și de diversitatea acesteia. Există un tip de cămașa pentru diferite ocazii, începând cu nunți și alte evenimente până la sărbători religioase din timpul anului. Haide să descoperim împreună care sunt principalele simboluri regăsite pe cămașa națională.Inspirate din natură și viață simbolurile sunt:
- Crucea – simbol al echilibrului;
- Spicul de grâu – simbolul prosperității și al păcii;
- Motivele florale – simbolul vitalității și al tinereții;
- Brăduțul – un simbol al vieții;
- Trifoiul cu patru foi – simbolul norocului;
- Strugurii sau vița-de-vie – simbolul vieții eterne;
- Coarnele de berbec- un simbol al puterii, al fertilității și al regenerării;
- Melcul sau spirala – simbolul fertiltății si al evoluției;
- Steluțele – simbolul ascensiunii și al apropierii de Dumnezeu;
- Clopoțeii – simbol al vestitorilor;
- Cercul – simbolul regenerării;
Descoperă frumusețea cusutului iilor populare
Cu toate că poporul român a fost influențat și de alte culturi, oamenii satelor au reușit să păstreze vii tradițiile și obiceiurile românești. Una dintre cele mai îndrăgite meșteșuguri este și cusutul de costume tradiționale românești pe care meșterii sunt încântați să le prezinte li noilor generații.
Această activitate implică îndemânare, precizie și mai ales răbdare. Se folosesc materiale ca bumbac sau borangic, iar timpul realizării unei ii este direct influențată de modul în care se lucrează. Atât o cămașă ie femei, cât și o ie bărbătească țesută la război poate să fie gata în câteva zile, însă cele cusute manual chiar câteva luni.
La mare căutare sunt iile cusute manual, acestea având fiecare o frumusețe aparte.
Pentru realizarea unor cămăși deosebite este nevoie de cele mai multe ori de fire de aur sau argint, paiete, ață colorată și mătase.
Care sunt modelele de ie românească?
Modelele de ie națională diferă de la o persoană la alta și este influențată și de genul acesteia. De exemplu o cămașă ie bărbați iese în evidență prin lungime și croiala dreaptă a mânecilor. În schimb o ie populară pentru femei se remarcă prin croiala mânecilor care este dreaptă sau încrețită, de tip brățară. Un alt aspect este croiala de tip carpatica, adică încrețite în jurul gâtului, o caracteristică exclusivă iei pentru femei.
Cele mai întâlnite modele de ii românești sunt:
- ia cu brățară croită la încheietură;
- cămașă dreapta cu decor în V;
- ia cu mâneci bufante;
- ia încrețită la gât;
- ia populară cu ciupag-guleraș la gât;
- ia cu incret;
În zilele noastre, interesul pentru ia populară este în continuă creștere. De aceea mai multe magazine online expun piesele vestimentare într-un mod inedit oferind totodată și oferte atractive.
Dacă ai nevoie de o ie tradițională cusută de mână sau de un model adaptat vremurilor moderne în care trăim, asigură-te că găsești cel mai bun preț pentru ceea ce îți dorești. Un comparator de prețuri te va ajuta să găsești cea mai bună ofertă și să achiziționezi cămașa la un preț de invidiat.
Intră în spiritul popular autentic românesc cu o ie care ți se potrivește!