Inul si soia – doua ţesături ecologice sănatoase pentru haine Cele mai sănatoase materiale la haine

In afara ţesăturilor la modă, realizate din cânepă şi bambus, este deosebit de actual să purtăm haine din in sau soia, ca alternative pentru bumbac, lână şi materiale sintetice. Alegerea apartine fiecaruia, insa pielea ta se va simti mai bine si va respira nestingherita.

 

Bumbac organic

Deoarece ţesături din bumbac, oricum ai spune, sunt în continuare cele mai populare în rândul publicului de masă, chiar şi producătorii de textile cei mai conştiincioşi nu au de gând să se dezică de ele. În schimb, ei caută modalităţi pentru producerea bumbacului fără pesticide, erbicide, coloranţi chimici şi alţi agenţi dăunători utilizaţi la fabricarea panzei de bumbac obişnuite.

In

Poate cel mai timpuriu copil al industriei textile – sau, poate, părintele acesteia, inul, şi în prezent este actual ca niciodată. Pânza de in este bună nu numai pentru naturaleţea sa, ci şi prin faptul că aceasta a fost testată literalmente de mii de ani. Caracteristicile ei sunt excelente, inclusiv şi higroscopicitatea, adică capacitatea de a absorbi umezeala, pentru care vechii egipteni apreciau inul. În plus, în funcţie de prelucrarea ţesăturii, textilele de in pot avea texturi foarte diferite – de la brută pînă la netedă.

 

Soia

Încă un material, împreună cu bambus şi cânepă, pretinde la titlul de materie primă pentru ţesătura secolului nou. Fibrele moderne de soia sunt un material ecologic pur natural, care este creat cu folosirea ultimelor biotehnologii. Totuşi acest material n-a apărut ieri – încă în anii 30 ai secolului  XX – costume făcute din soia purta unul dintre personajele de frunte ale timpului – creatorul celebrului brand auto şi unul dintre părinţii-fondatori ai industriei de automobile în general, Henry Ford, recunoscut mai târziu “omul de afaceri al secolul”. Antreprenorul recunoscut aprecia ţesătura din soia, în special, pentru faptul că aceasta nu se decolora, nu se strîngea, şi se usca surprinzător de repede. Şi costumele lui puteau fi spălate în apa rece şi totodată nu se foloseau detergenţi – orice contaminare se ştergea fără iscusinţe gospodăreşti.

Prin ce sunt bune ţesăturile făcute din soia? Mai întâi de toate prin proprietăţile sale anti-bacteriane. Şi acestea oferă, de asemenea, protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete şi electromagnetice. Stofa din fibre de soia elimină umiditatea, ceea ce permite să facem faţă sudorii, prevenind, respectiv, apariţia mirosurilor neplăcute: umiditatea se absoarbe instantaneu de ţesătură, şi apoi la fel de repede se evaporă. Îmbrăcămintea confecţionată din soia este comodă şi agreabilă la purtare: moliciunea ei este comparabilă cu caşmir şi mătase, precum şi după uşurinţă întrece majoritatea altor materiale – pur şi simplu chiar nu o veţi simţi pe corpul dvs.

Laudă superioră merită şi caracteristicile de exploatare ale stofei de soia. După cum s-a menţionat deja, la spălare nu necesită detergenţi şi chiar apă caldă. După spălare, nu se strînge şi se usucă rapid.

Pînza de soia are un efect mai benefic asupra sănătăţii generale a purtătorului. Fibre de proteine de soia conţin 18 tipuri de aminoacizi şi ingrediente active naturale care sunt utile pentru organismul uman. Îmbrăcămintea confecţionată din fibre de soia elimină procesele inflamatorii, datorită vitaminei E şi saponinei previne îmbătrânirea pielii şi favorează fluxul sanguin normal.

Nu uitaţi despre avantajele ecologice ale ţesăturilor de soia: plantaţiile de soia pot fi reînnoite uşor, iar materialele din aceasta sunt total biodegradabile.

În general, ţesătura de soia este un material excelent pentru confecţionarea hainelor de uz general, sportive sau lenjerie de corp (inclusiv lenjerie de corp termică de înaltă tehnologie), precum şi anumitor produse şi lenjerie pentru spitale,  încălţăminte, cosmetice şi multe altele.

 

Cuvinte cheie