Oare ce fac pisicile când sunt singure acasă? Probleme legate de separare la pisici

Oare ce fac pisicile când sunt singure acasă? Probleme legate de separare la pisici

Cei care lucrează și au o pisică ca animal de companie, probabil sunt nevoiți pentru o mare parte a zilei, să o lase singură acasă. Și totuși, cât timp este bine să lași o pisică singură acasă, pentru ca acest lucru să nu aibă și consecințe negative?

Pisica este un animal independent și de aceea poate găsi mereu ceva de făcut, însă de obicei preferă să doarmă. Fiecare animal însă are caracterul său și deci se poate comporta diferit. Experiențele anterioare și caracterul unei pisici sunt de o mare importanță.

Pisicile în general nu prea se plictisesc singure, ele iubesc independența și sunt foarte bune în a se menține ocupate. De obicei, pisicile dorm foarte mult și deci, spre deosebire de câini, ele nu se stresează când sunt singure, pentru că pot dormi uneori, chiar și o jumătate de zi.

Medicii veterinari însă recomandă oamenilor să nu lase pisicile singure acasă mai mult de două zile. Ei spun că pisicile, ce sunt destul de atașate de stăpâni, pot suferi de anxietate de separare. Conform unui studiu recent, pisicile își dau seama când sunt separate prea mult timp de stăpâni și atunci prezintă anumite probleme de comportament. Cercetătorii consideră că pisicile, ce dezvoltă legături profunde cu oamenii, ajung să sufere atunci când sunt lăsate mai mult de 48 de ore singure.

Singurătatea la pisici

Singurătatea produce la pisici o stare de anxietate, fapt pentru care ajung să aibă probleme de comportament. Din cauza faptului că sunt lăsate singure, pisicile pot deveni apatice, deprimate, agresive. Ele suferă că nu pot ieși afară, sau nu pot avea contact cu cei din familie sau cu alte animale.

Cele mai comune probleme de comportament la pisici, dezvoltate din cauza singurățății și a depresiei, sunt: zgârieturile pe diferite suprafețe, urinarea în afara cutiei de gunoi, refuzul mâncării.

O soluție în acest caz ar fi să fie adoptată încă o pisică, astfel ele ar putea comunica și s-ar juca.

Când se prefac pisicile că dorm?

ce fac pisicile

Despre pisici se spune că dorm foarte mult, însă, în anumite momente, pisicile nu dorm cu adevărat, ele doar se prefac, pur și simplu imită această stare.

Din ce motive o pisică se preface că doarme? Ea face asta deoarece:

  • Vrea să fie lăsată în pace, pentru că se simte rău
  • Se simte plictisită
  • Vrea să evite interacțiunea cu un om, sau cu un alt animal
  • Vrea să stea singură, să-și recapete puterile.

Există câteva semne care indică faptul că pisica se preface că doarme. Ea are ochii doar parțial închiși, are corpul puțin încordat, uneori mișcă din coadă ușor, iar urechile îi zvâcnesc. De obicei, în timpul somnului profund, pisica este mai relaxată și are ochii strâns închiși. În plus, animalul când doarme profund nu reacționează la zgomote mici și moderate.

Câte ore pe zi doarme o pisică?

Când privești o pisică cum doarme, ai impresia că somnul este cel mai important lucru pentru ea și chiar reprezintă activitatea ei preferată. Spre deosebire de oameni, pisicile dorm de mai multe ori pe zi, ele au nevoie de mai mult somn. Ziua, pisicile dorm o perioadă lungă de timp, iar noaptea au obiceiul să nu doarmă la fel ca oamenii. S-a constatat faptul că o pisică doarme între 50 și 112 minute, de mai multe ori pe zi. În medie, durata somnului la o pisică este de 78 de minute și ea va dormi de mai multe ori pe zi. În total, o pisică doarme în medie cam 12-20 de ore pe zi.

Pisicile au cam 4-5 ore de somn profund pe zi, în rest doar ațipesc puțin sau moțăiesc. Ele vor să dormiteze atât de mult pentru că astfel se încarcă cu energie. Dacă nu-și fac somnul, ele sunt obosite, letargice, iar în plus, lipsa somnului le poate afecta sănătatea, le produce stres, nervozitate și tulburări metabolice.

Pisica are tendința de a lua un pui de somn după o activitate obositoare, sau după o sesiune de joacă. Ea, atunci când se simte obosită, are nevoie să-și încarce bateriile. De asemenea, se spune că pisicile sunt mai puțin active iarna decât în sezonul cald. Când afară plouă, pisicile preferă să doarmă, decât să hoinărească afară. Ele se feresc de vremea rea, deoarece nu vor să-și ude blana.

Cuvinte cheie