Poți învinge nesiguranța! Construirea stimei de sine începe cu prioritizarea nevoilor tale, dar și prin a te înconjura cu influențe pozitive.
Este normal să ai zile mai proaste în care simți că nimic nu îți iese bine. Dar sentimentul constant de nesiguranță față de propria persoană poate afecta sănătatea, starea emoțională și performanța la muncă. Iată cum să-ți îmbunătățești stima de sine și să învingi nesiguranța.
Cum să-ți îmbunătățești stima de sine Sentimentul că nu ești suficient de bun(ă) poate fi deosebit de periculos în relațiile romantice, provocând anxietate și gelozie. Iar efectele nu se limitează la tine. Studiile arată că stima de sine influențează satisfacția în relație atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău. Vestea bună este că există metode prin care îți poți crește stima de sine.
Deși nu se va întâmpla peste noapte, cu strategiile și mentalitatea potrivite, poți începe să schimbi modul în care te percepi.
Recunoaște-ți valoarea
Fă o listă cu lucrurile pe care le faci bine. Cel mai probabil, gândurile tale nu reflectă toate micile decizii pozitive pe care le iei zilnic. Amintirea faptului că l-ai ajutat pe vecinul cu cumpărăturile sau pe șeful tău într-o întâlnire importantă te poate ajuta să te concentrezi pe realizările tale, nu pe neajunsuri.
Pune nevoile tale pe primul loc
Dacă ai mereu grijă de nevoile celorlalți și uiți de ale tale, este posibil să nu te prețuiești suficient. Integrarea unor momente de îngrijire personală în rutina zilnică te poate ajuta să contracarezi gândurile negative și să-ți crești respectul de sine.
Cum sa-ti imbunatatesti stima de sine Iată câteva moduri prin care îți poți arăta iubire: Răsfață-ți corpul cu un masaj sau un tratament facial.
Fă exercițiile tale preferate timp de cel puțin 30 de minute pe zi.
Deconectează-te de la telefon sau ia o pauză de la rețelele sociale.
Oferă-ți o masă hrănitoare și savuroasă.
Practică autocompasiunea – vorbește frumos cu tine însuți.
Chiar și lucruri simple, cum ar fi să mănânci regulat și să prioritizezi somnul, îți pot îmbunătăți respectul de sine. Acceptă momentele stânjenitoare Momentele în care greșești sunt inevitabile – fac parte din viață. Însă acceptarea acestui fapt te poate ajuta să te simți mai bine în pielea ta. Data viitoare când te simți jenat sau nesigur, încearcă să tratezi situația cu umor și să râzi de ea.
Confruntă gândurile negative
Este ușor să fii aspru cu tine însuți după o greșeală. Însă, criticându-te constant pentru că nu ai obținut o promovare sau ai uitat să dai un telefon important te ține blocat într-un ciclu negativ de rușine și autodezamăgire. Încearcă să-ți gestionezi gândurile negative atunci când apar: Iartă-te și amintește-ți că aceste situații sunt izolate și nu te definesc ca persoană.
Notează-ți gândurile negative pentru a le analiza mai obiectiv. Gândește-te la ce ai învățat din această experiență și concentrează-te pe aspectele pozitive. Cum te poate ea să obții un rezultat mai bun pe viitor?
Petrece timp cu oamenii care te iubesc
Nimic nu se compară cu a fi înconjurat de persoane care te susțin și te iubesc, pentru a-ți crește încrederea și a te simți acceptat așa cum ești. Planifică mai des întâlniri la cafea sau reuniuni cu cei dragi. Privindu-te prin ochii celor care țin la tine, vei învăța să apreciezi mai mult calitățile și perspectiva ta unică.
Fă un pas înapoi
Gândește-te la momentele în care te-ai simțit deosebit de nesigur(ă). Cu cine erai? Ce făceai? Identificarea persoanelor și situațiilor care îți scad stima de sine te poate ajuta să înțelegi ce trebuie să eviți. Dacă te înconjori de „prieteni” care obișnuiesc să îți sublinieze defectele, este un semn clar că ar trebui să cauți o companie mai bună.
Fă lucruri care îți aduc bucurie
Petrece-ți timpul liber prioritizând activitățile care te fac fericit, fie că este vorba de a te relaxa cu o carte sau de a găti o masă delicioasă de la zero. Mai bine, încearcă să deprinzi o nouă abilitate sau să te apuci de un hobby pe care ai vrut întotdeauna să-l încerci. În afară de bucuria pe care o aduce, stăpânirea unei noi abilități îți reamintește de talentele și pasiunile tale.
Nu uita de partea plină a paharului Celebrează-ți succesele și laudă-te atunci când ai o reușită importantă la muncă. Faptul că ești mândru/mândră de ceea ce faci, chiar dacă la început ți se pare ciudat, poate avea un impact puternic asupra stimei tale de sine