Pătrunjelul are cu siguranta o aromă deosebită și ajută în caz de afecțiuni hepatice, digestive, neoplasme, afecțiuni cardiovasculare, insuficiență cardiacă, oboseală cronică, gută, litiază biliară, hipercolesterolemie, dezechilibre hormonale.
Această plantă are clorofilă care susține sănătatea renală, hepatică, cardiovasculară, digestivă. Pătrunjelul are vitamine (B12, C), polifenoli, acid folic, proteine, calciu, potasiu, magneziu, mangan, etc. Prin conținutul de polifenoli, planta are proprietăți antioxidante.
Salata de pătrunjel – O rețetă fresh cu proprietăți detoxifiante
Această salată din pătrunjel ajută în tratamentul bolilor gastrointestinale.
Se realizează astfel: se ia o legătură de pătrunjel, se spală, se toacă mărunt, se adaugă ulei de măsline, sare, puțin piper și zeamă de lămâie. Desigur în salata de pătrunjel se pot adăuga și alte ingrediente, cum ar fi: castraveți, roșii, usturoi verde, germeni de grâu, bulgur, conopidă, frunze de mentă, nuci, caise uscate tocate, frunze de țelină.
Această salată este apreciată în gastronomie, mai ales în Israel, pentru gustul deosebit și pentru faptul că este incredibil de sănătoasă. În Israel, salata de pătrunjel este cea mai populară garnitură și se potrivește cu orice fel de mâncare.
Salata de pătrunjel are efect detoxifiant, vitaminizant, mineralizant, antioxidant, anticancerigen, antibacterian. Pătrunjelul este o sursă de vitamine (A, C, K), conține folat, potasiu, fibre, luteină, zeaxantină, substanțe flavonoide. Prin consumul de pătrunjel se îmbunătățește sănătatea și densitatea oaselor, se reduce riscul de cancer. Prin conținutul de acid folic, pătrunjelul reduce riscul de boli cardiace și menține sănătatea inimii.
Frunzele de pătrunjel au compuși fenolici, proprietăți diuretice și dezinfectante.
Sucul de pătrunjel – Un elixir pentru sănătate
Sucul de pătrunjel are o cantitate semnificativă de vitamina C și fier. Despre pătrunjel s-a spus că are de 4 ori mai multă vitamina C decât portocalele și mai mult fier decât spanacul.
Sucul de pătrunjel se realizează astfel: se spală o legătură de pătrunjel, se taie și se pune în blender; se adaugă un pahar cu apă de izvor, se mărunțește și se lasă la macerat timp de 10 minute, apoi se bea. Pentru tratament se bea câte un pahar de suc de pătrunjel pe zi, înainte de masă.
Beneficiile sucului de pătrunjel:
- Ajută la vindecarea infecțiilor
- Este eficient în caz de anemie, astenie, afecțiuni oculare
- Este un bun remediu în afecțiuni digestive, boli hepatice
- Menține sănătatea oaselor
- Ajută în tratamentul bolilor de ficat
- Este indicat în combaterea bolilor intestinale.
Vinul de pătrunjel scade riscul de afecțiuni cardiace
Vinul de pătrunjel se realizează astfel:
- Se spală 28 fire de pătrunjel, se taie mărunt, se pun într-un bol
- Se adaugă 2 linguri cu oțet de mere, se amestecă
- Se adaugă pătrunjelul obținut la un litru de vin natural, într-o sticlă, ce se închide ermetic
- Se lasă la macerat timp de o săptămână, agitând zilnic
- Apoi se strecoară și se păstrează la rece, la frigider
- Se bea câte un pahar mic, zilnic.
Despre vinul de pătrunjel se spune că este ca un medicament. El ajută în caz de insuficiență cardiacă, energizează organismul, are multă vitamina C, normalizează digestia, combate constipația, scade riscul de afecțiuni cardiace.
Alte beneficii
Conform unui studiu realizat de cercetători, pătrunjelul are proprietățile diuretice, antioxidante, carminative, antipiretice, antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii, anticancerigene. Frunzele și tulpinile de pătrunjel se folosesc în gastronomie pentru aroma lor specială și pentru că pot calma problemele digestive. Planta reduce indigestia, flatulența și normalizează pofta de mâncare. Despre frunzele de pătrunjel s-a spus că pot ajuta și în prevenirea ulcerului gastric.
Pătrunjelul are multe proprietăți medicinale, este bogat în flavonoide, vitamine, acid ascorbic, carotenoide, compuși terpenici, cumarină, ftalide, tocoferol și furanocumarine. De asemenea, pătrunjelul are vitamine, beta-caroten, luteină, zeaxantină, colină, folat, niacină și acid pantotenic.
Prin conținutul de vitamine, bor și fluor, frunzele de pătrunjel mențin sănătatea oaselor și ajută în prevenirea osteoporozei. De asemenea, pătrunjelul menține și sănătatea dinților, deoarece are calciu.
Uleiurile esențiale din pătrunjel au efect antioxidant, antiinflamatoriu, laxativ, diuretic, ajută în prevenirea cancerului. Rădăcina de pătrunjel este bogată în vitamine, dar mai ales minerale (fier, calciu, potasiu, bor, mangan, sodiu, seleniu).
Cercetătorii au constatat că pătrunjelul are și proprietăți antimicrobien, ajută în combaterea infecțiilor cu E.coli, B.subtilis, S.aureus, P.aeruginosa, S.epidermidis, Klebsiella pneumoniae și Saccharomyces cerevisiae.