Pilda despre Buddha: 3 Situații în care trebuie să înveți arta de a ignora!

Relațiile cu alți oameni ne aduc fericire și satisfacție, dar de asemenea sunt de multe ori o sursă de dezamăgiri și supărări. Din acest motiv, pentru a găsi cheia fericirii, trebuie să înveți să ignori anumite cuvinte, atitudini și comportamente ale altor oameni.

Ignorarea este o artă

Conform unei legende, odată un om s-a apropiat de Buddha și, fără a spune ceva, i-a scuipat în față. Ucenicii lui Buddha s-au înfuriat.

Ananda – unul dintre cei mai devotați dintre ucenici i s-a adresat lui Buddha:

-Permite-mi să îl pedepsesc așa cum merită.

Buddha și-a șters calm fața și i-a răspuns lui Ananda:

-Nu, eu voi vorbi cu el.

Împreunându-și respectuos mâinile, el i-a spus bărbatului:

-Îți mulțumesc. Prin acest gest, mi-ai permis să mă conving de faptul că furia m-a părăsit. Îți sunt nespus de recunoscător. Gestul tău mi-a arătat, de asemenea, că Ananda și alți ucenici ai mei încă sunt copleșiți de furie. Noi toți îți suntem recunoscători.

Străinul nu putea să creadă cele auzite, el a rămas mișcat și și-a regretat fapta.

Această pildă reprezintă un exemplu perfect, ce înseamnă să ignori. În vocabularul nostru, acest cuvânt de cele mai multe ori are un sens negativ și noi ne simțim vinovați, atunci când ignorăm pe cineva.

De fapt, ignorarea înseamnă a nu permite cuvintelor, atitudinii și comportamentului altor oameni să ne perturbe echilibrul interior. Nu trebuie să recurgi la agresiune, ci să creezi un cocon de protecție în jurul tău.

Iată 3 Situații când trebuie să înveți să ignori:

1.Critica distructivă 

Dacă critica nu te ajută să devii mai bun, ci doar te indispune și te înjosește, atunci trebuie să o ignori. Nu permite altora să te judece, dacă ei nu își dau seama cum s-ar simți în locul tău. Nu permite criticii lor să te afecteze.

2.Acțiunile negative

Dacă omul îți face un rău, nu permite comportamentului său să îți schimbe echilibrul psihologic, pentru că în acest mod el se va convinge de faptul că și-a atins scopul. Ține minte, că poate fi ofensat doar cel care permite acest lucru.

3.Manipulațiile

Unii oameni încearcă să ne controleze cu ajutorul manipulării emoționale. Observă la timp acest comportament și încearcă să eviți comentariile, care pot mări sentimentul de vină și responsabilitatea pentru ceea ce nu ai făcut. Învățând să ignori, vei reuși să faci fiecare pas în viața ta, fiind cu adevărat liber.

Creează un scut protector

Ne-am obișnuit să reacționăm cu răutate la comportamentul agresiv sau să ne indispunem, atunci când suntem criticați. Această reacție este normală și nu fiecare dintre noi este capabil să se comporte ca Buddha.

Problema apare atunci când o astfel de reacție durează mai mult, decât e cazul și ne provoacă suferințe.

Pentru a învăța să ignori, ai nevoie de o pregătire minuțioasă și de o schimbare profundă a atitudinii tale. În psihologie există o tehnică excelentă, care se numește „acceptare radicală”. 

Aceasta presupune o acceptare completă, fără judecată, a tuturor lucrurilor plăcute și neplăcute. Această distanță psihologică creează un scut protector în jurul tău și dezvoltă capacitatea de a reacționa la o situație, fără a te distrage emoțional.

Cuvinte cheie