Ploaia si Ziua Mondială a Meteorologiei. Stiința și tehnologia ce ne protejează viața

Ploaia si Ziua Mondială a Meteorologiei. Stiința și tehnologia ce ne protejează viața

Ziua Mondială a Meteorologiei este sărbătorită pe 23 martie în fiecare an și marchează înființarea Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) în 1950.

Scopul acestei zile este de a sublinia importanța informațiilor meteorologice și a monitorizării schimbărilor climatice pentru siguranța și bunăstarea umană.

În Ziua Mondială a Meteorologiei, se desfășoară diverse activități și evenimente pentru a promova conștientizarea publicului cu privire la rolul esențial al meteorologiei în viața de zi cu zi și în gestionarea riscurilor naturale.

Aceste evenimente pot include seminarii, expoziții, concursuri, precum și campanii de conștientizare – precum proiectul #apecurateasumate, sustinut de Aqua Carpatica. Ne-am intalnit cu elevii Scolii Gimnaziale Petre Ghelmez si am facut o sesiune de informare privind puritatea apei şi felul ȋn care diferitele ei forme de agregare (solid, lichid şi gazos) ne amprentează viaţa interioară (emotiile), dar şi natura. )

 

Cum apare ploaia?

Picăturile de apă se formează din aerul cald, odată ce aerul cald se ridică spre cer şi se răceşte. Vaporii de apă se găsesc tot timpul în aer, chiar dacă nu-i vedem, fiind invizibili. Aerul cald înmagazinează o anumită cantitate de apă. De exemplu, vara este de obicei umiditate în atmosferă.

Când se acumulează suficiente picături de apă împreună se formează norii. Dacă norii sunt suficient de mari şi au suficiente picături de apă, acestea se unesc şi formează picături şi mai mari. Când picăturile devin grele, cad din cauza forţei gravitaţionale şi le vom vedea sub formă de ploaie.

Cât de mari sunt picăturile de ploaie?

Picăturile de ploaie sunt mai mici decât credem sau decât le percepem. Acestea sunt mai mici de un centimetru.

Cât de repede cad picăturile de ploaie?

Picăturile de ploaie cad cu 3-8 metri pe secundă, atunci când nu vorbim de vânt şi furtuni. De asemenea, viteza cu care picăturile de apă cad pe pământ depind de mărimea acestora.

Tema anuală a Zilei Mondiale a Meteorologiei poate varia, dar scopul rămâne același: de a evidenția contribuția vitală a științei și tehnologiei meteorologice la protejarea vieții și a proprietății împotriva impactului negativ al fenomenelor meteorologice extreme și al schimbărilor climatice.

OMM și alte organizații meteorologice utilizează această ocazie pentru a sublinia nevoia de cooperare internațională în domeniul meteorologiei și pentru a încuraja guvernele și comunitățile să investească în infrastructură meteorologică și în sisteme de alertă timpurie pentru a face față mai eficient riscurilor asociate cu vremea și clima.

Cuvinte cheie