Festivalul culorilor si Buna Vestire

Pe 25 martie, oamenii din întreaga lume sărbătoresc festivalul hindus Holi, cunoscut și sub numele de „Festivalul culorilor, iar crestin ortodocsii si catolicii celebreaza Buna Vestire, una dintre cele mai importante sarbatorI religioase.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire, una dintre cele mai importante sărbători religioase

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gavriil i-ar fi vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naştere Mântuitorului Hristos. În popor, Buna Vestire este cunoscută ca ziua cucului. Este şi prima dezlegare la peşte din Postul Paştelui.

Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită popular Blagoveştenie, aminteşte de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Ea a fost fixată în ziua de 25 martie, cu nouă luni înainte de Naşterea Domnului, 25 decembrie.

Buna Vestire este cea dintâi sărbătoare închinată Maicii Domnului, confirmată în documente, iar prima mărturie o reprezintă biserica zidită în Nazaret (în secolele IV sau V), pe locul unde Maicii Domnului i s-a vestit că va fi mama Mântuitotului.

Data acestei sărbători a oscilat la început: unii o prăznuiau în ajunul Bobotezei (pe 5 ianuarie), iar alţii pe 18 decembrie. Potrivit Evangheliei după Luca, Buna Vestire a avut loc „în a şasea lună” a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Tradiţia catolică şi cea ortodoxă susţin, deopotrivă, că Buna Vestire a avut loc în Nazaret, dar locul exact diferă. În tradiţia catolică locul este marcat de Basilica Bunei Vestiri, iar în tradiţia ortodoxă, de biserica grecească cu hramul Sfântul Arhanghel Gavriil din Nazaret.

Tradiţii şi obiceiuri

În credinţa populară se spune că de Buna Vestire se dezleagă limba păsărilor cântătoare, dar mai cu seamă a cucului. Acesta începe să cânte până la Sânziene sau la Sfântul Petru, când se  îneacă cu orz. Cucul, pasăre cu numeroase valenţe simbolice, cântă de la echinocţiul de primăvară până la solstiţiul de vară. În tradiţia populară se spune că de la Sânziene cucul se preface în uliu până la Buna Vestire, când redevine cuc.

De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită şi sărbătoarea Zămislirii Domnului.

Tradiţia mai spune ca, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

Festivalul culorilor HOLI

Observat de secole, festivalul este o ocazie jubiloasă în care hindușii creează focuri de tabără și se acoperă unii pe alții cu pulbere în culoarea curcubeului pentru a comemora începutul primăverii.

De la semnificația festivalului până la modul în care este sărbătorit, iată tot ce trebuie să știți despre Holi:

Ce este Holi?

Devotații hinduși își ridică mâinile în rugăciune în timp ce sunt stropiți cu culoare de un preot în timpul sărbătorilor Holi din Ahmedabad, India.
Pe lângă faptul că marchează sosirea primăverii, Holi celebrează și fertilitatea, culoarea, dragostea și triumful binelui asupra răului.

Originile festivalului pot fi găsite în diverse legende din mitologia hindusă, dintre care una spune povestea unui demon, Holika, și a fratelui ei, regele Hiranyakashipu.

Potrivit legendei, regele Hiranyakashipu credea că toată lumea ar trebui să-l închine ca pe un zeu. Fiul său, Prahlada, a refuzat să facă acest lucru, optând în schimb să se închine zeului hindus Vishnu.

Stimulați de neascultarea fiului său, regele și sora sa Holika au complotat să-l omoare pe Prahlada. Ca parte a planurilor lor, Holika l-a atras pe Prahlada pe un rug în încercarea de a-l arde până la moarte.

În timp ce stătea pe rug cu Prahlada, Holika a îmbrăcat un șal magic care a protejat-o de foc. Cu toate acestea, pe măsură ce rugul a ars, șalul a zburat de pe umerii lui Holika pe cei ai lui Prahlada, ceea ce a făcut ca demonul să piară în flăcări.

Apoi a apărut Vishnu, zeul căruia Prahlada alesese să se închine în locul tatălui său. Luând forma unei jumătate de om și jumătate de leu, zeul l-a ucis pe regele trădător.

În noaptea dinaintea Holi, focurile sunt aprinse pentru a semnifica arderea lui Holika și victoria binelui asupra răului. Unii hinduși care observă festivalul se vor unsa și ei cu cenușa din foc, ca simbol al purificării.

Cuvinte cheie