23 martie: Ziua Cățelușului – ne învață să ne bucurăm și să fim fericiți

23 martie: Ziua Cățelușului – ne învață să ne bucurăm și să fim fericiți

Nu doar de Ziua Cățelușului sunt pufoși și jucăuși; țâșnesc și latră și sunt pur și simplu adorabili și tot ce își doresc este să fie iubiți. Ziua Cățelușului (World Puppy Day) se sărbătorește în data de 23 martie. 

Cu zeci de mii de ani în urmă, înainte de internet, înainte de Revoluția Industrială, înainte de literatură și matematică, bronz și fier, înainte de apariția agriculturii, primii oameni au format un parteneriat care părea puțin probabil, cu un alt animal – lupul gri.

Soarta celor două specii a devenit împletită împreună. Lupii s-au schimbat în trup și temperament. Au câștigat o dispoziție docilă, devenind mai puțin înspăimântătorie. Au învățat să citească expresiile complexe care se preling pe fețele umane. S-au transformat în câini, iar câinii au pui drăgălași, pe care oamenii îi adoră.

Relația dintre om și câine începe în general de la acest stadiu de cățeluș, gata să învețe totul de la stăpânul său.

Ce putem învăța de la un câine, în fiecare zi? Cum ne poate schimba viața acest animal de companie?

1. Ce ne învață câinii

Stabilirea priorităților

Câinele stie exact care este scopul lui atunci când are un stăpân, care îi oferă adăpost, hrană și care îl iubește. El înțelege că trebuie să fie prietenul și protectorul lui loial. Acestea sunt prioritățile unui câine care și-a ales stăpânul. Cam asta ar trebui să facă și oamenii, să-și stabilească prioritățile și să se bucure de viață, în fiecare moment.

Acceptarea de sine

Niciun câine nu se va plânge de modul cum arată și nici nu va regreta că nu este de o altă rasă. Așa și oamenii ar trebui să se accepte așa cum sunt, să renunțe la obiceiul de a se compara cu alte persoane, pentru că asta le produce frustrare.

Empatia, emoțiile, sensibilitatea

După cum se știe deja, câinele este sensibil la emoțiile stăpânului, simte imediat starea acestuia și reacționează, nu stă indiferent. Câinele își dă seama când stăpânul trece prin momente grele și vrea să fie aproape de el, încearcă prin comportamentul lui prietenos să-l facă să uite cel puțin pe moment de probleme. La fel ca acest animal de companie și noi oamenii ar trebui să devenim mai sensibili, să dăm dovadă de empatie și să ne ajutăm între noi.

Câinele trăiește prezentul

Câinele ne învață să trăim momentul prezent și să ne concentrăm pe ceea ce ne oferă viața acum. El nu se gândește prea mult la viitor, el se concentrează pe nevoile sale de moment, indiferent dacă este vorba de joacă, mâncare sau de somn.

Un câine care este cu stăpânul lui se va bucura de timpul petrecut cu acesta și va fi atent și la mediul înconjurător, fiind curios să-l exploreze. Așa și oamenii ar trebui să trăiască prezentul, să fie atenți la oamenii din jur, să pună întrebări, să asculte, să-și împărtășească gândurile.

Un câine nu se plictisește niciodată, în niciun moment. Când iese la plimbare, el este bucuros, energic, explorează tot ce vede, este curios și vesel. El știe să se bucure de viață, să alerge, să se joace, să se distreze. Un câine este un prieten ideal pentru copii, este jucăuș și iubitor cu aceștia.

Un câine, prin felul lui de a se bucura din plin de fiecare moment, ne spune că viața este scurtă și ar trebui să nu pierdem nicio ocazie, să ne bucurăm de prezent.

Poți trece peste frică și probleme, cu afecțiune și dragoste

Orice câine care a fost rănit de oameni are o stare de frică să se mai apropie sau să mai aibă încredere în aceștia. El va fi un animal fricos, neîncrezător sau chiar va reacționa cu agresivitate. Îi va trebui mult timp să aibă iar încredere în oameni, chiar dacă aceștia sunt cu bună intenție.

Un studiu realizat de cercetători, despre capacitatea de memorie a câinilor, arată că aceste animale își reamintesc evenimentele pozitive și negative care au un impact asupra capacității lor de a supraviețui. Prin urmare, dacă un câine are o experiență proastă, el și-o va aminti mult timp.

Totuși, după un timp, un câine care a fost rănit va reuși să treacă peste traume, deși îi va veni greu să șteargă trecutul din mintea lui. Frica sa poate fi depășită cu dragoste. Prin urmare, dragostea vindecă orice, ea este un leac și pentru suferințele oamenilor.

2. Câinii au două mari calități

Câinii sunt capabili de iubire necondiționată

Spre deosebire de alte animale, un câine își iubește necondiționat stăpânul și are un mare respect față de persoana care îi oferă adăpost și hrană.

Un câine își iubește cu adevărat stăpânul, indiferent cum arată acesta. El nu ține cont de statutul social al stăpânului, acesta poate fi chiar și un cerșetor. Un câine este capabil de iubire necondiționată față de stăpânul lui și familia acestuia.

El este capabil să-și ierte stăpânul pentru micile greșelile și chiar și pentru cele mai mari, are un singur stăpân, pe care nu-l va uita niciodată. Un câine simte de la depărtare mirosul stăpânului și în acest moment este activată acea parte a creierului animalului care este asociată cu bucuria și emoțiile pozitive față de acesta. Această parte este legată și de sentimentul de iubire.

Câinii sunt loiali

Câinele este un animal extrem de loial stăpânului său, este inteligent, credincios și iubitor. El nu-și va părăsi stăpânul niciodată și este cel mai bun prieten al lui. Loialitatea este esențială în construirea relației lor de prietenie, iar câinele dă dovadă mereu de loialitate în orice situație.

Câinele este extrem de recunoscător stăpânului său care îi oferă hrană, apă și un loc unde să doarmă. Loialitatea este o trăsătură comună la câini, aceste animale reușesc să se atașeze destul de repede de oamenii cărora le pasă de ei, care le dau hrană.

Studiile cercetătorilor estimează că inteligența câinilor este destul de dezvoltată și că aceste animale pot citi semnalele oamenilor, pot manifesta gelozie, tristețe, dezamăgire și face conexiuni emoționale cu stăpânii lor.

Un câine își arată dragostea față de stăpân prin comportament și limbajul corpului. De exemplu, el își adulmecă stăpânul, aleargă bucuros spre el și dă din coadă, are un fel de a fi prin care își arată fericirea. În acest mod el comunică cu stăpânul lui și își demonstrează afecțiunea.

Cercetătorii spun despre câini că s-ar putea ca memoria lor să nu funcționeze la fel de bine ca a oamenilor, însă un câine își va aminti întotdeauna de fostul lui stăpân, chiar dacă acesta l-a părăsit. Acest animal este capabil să plângă pierderea stăpânului, dacă acesta a murit. Deși ei nu înțeleg pe deplin absența unui om drag, un câine are acele sentimente emoționale ale pierderii acelui om pe care l-a iubit și care făcea parte din viața lui de zi cu zi.

 

 

Cuvinte cheie