Râsul și umorul sunt precum sarea și piperul vieții

Sănătos, natural și gratuit, râsul nu prezintă nici contraindicații, nici efecte secundare nedorite. Freud a dezvoltat teorii detaliate despre ceea ce reprezinta umorul.

De ce anumite lucruri sunt mai amuzante decât altele?

Una dintre modalitățile de a privi teoria lui în perspectivă este atunci când luăm, spre exemplu, o situație tragică despre care au fost create bancuri, când facem haz de necaz. De ce credeți că oamenii concep bancuri despre asemenea evenimente?

Conform teoriei lui Freud, glumele cu tentă sexuală și agresivă evidențiază ceea ce majoritatea persoanelor consideră a fi comic. În plus, glumele sunt mai amuzante atunci când ostilitățile sunt direcționate către o persoană care ne displace. Umorul ostil poate reduce tensiunea. In special aceea cauzată de evenimentele tragice sau situațiile enervante.

Glumele tendențioase – despre ostilitate și sex – pot oferi un adevărat insight (o nouă perspectivă). Atât în inconștientul celui care spune gluma, cât și al persoanei căreia i se adresează.

Glumele agresive contribuie la ținerea sub control a dorințelor și sentimentelor agresive. Intro manieră adecvată social. Acest tip de glume nu numai că sunt acceptate în societate, dar pot fi chiar încurajate. Spre exemplu, aceasta este o modalitate eficientă de a introduce subiecte inconfortabile în conversație. Care mai este cunoscută și sub denumirea de catharsis (descărcare).

De aceea, a spune glume despre evenimente triste sau înfricoșătoare poate fi un mod bun de a reduce stresul cauzat de acel eveniment.

Desigur, glumele sunt mai amuzante când sunt făcute pe seama unei persoane care ne displace. Studiile arată că bărbații consideră că bancurile despre femei sunt mai amuzante. Decât cele despre bărbați și viceversa.

Un alt argument interesant este că deși la prima vedere a utiliza umorul ostil față de o persoană care este deja ostilă poate înrăutății lucrurile, de fapt reduce ostilitatea acelei persoane și este chiar mai bine primit decât de către o persoană mai relaxată.

Tensiunea reprezintă o parte importantă în umor. Cu cât este mai multă tensiune, cu atât este mai amuzant.

De aceea persoanele mai sensibile găsesc că este ceva mai amuzant decât o persoană calmă și relaxată. Spre exemplu, dacă îi spui unei persoane că un șoricel închis în cutie s-ar putea să muște, va considera că este mai amuzant dacă este un șoricel de jucărie în cutie, decât o persoană căreia i se spune că este inofensiv.

Cu toate acestea, râsul are o funcție psihologică foarte importantă, aceea de a ne menține într-o stare mentală sănătoasă.

Cum se manifestă râsul în organsim

Așa cum susține și un proverb englezesc râsul este cel mai bun medicament cu multiple avantaje pentru trup și suflet. Printre beneficiile râsului pentru menținerea funcțiilor noastre cele mai vitale, putem enumera atât beneficiile asupra organismului, cât și cele psihice după cum urmează.

  • scade presiunea sângelui, lăsându-vă mușchii relaxați pentru aproximativ 45 de minute, vă solicită plămânii și mărește cantitatea de oxigen în sânge;
  • protejează inima: prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și crește circulația sângelui, care vă poate proteja împotriva unui atac de cord și alte probleme cardiovasculare;
  • crește sistemul imunitar: descrește hormonii de stres și crește celulele imunitare și anticorpii, îmbunătățind rezistența la boli;
  • anihilează senzațiile dureroase și induce o stare de relaxare: prin eliberarea de endorfine, hormonii secretați de hipotalamus care au o structură chimică analoagă cu cea a morfinei și au efectul de a crește buna dispozitie și de a induce starea de plăcere, alinând durerea și îmbunătățind considerabil starea sufletească;
  • provoacă o reducere notabilă a efectelor stresului: prin stimularea durabilă a sistemului nervos parasimpatic care are o acțiune de încetinire a ritmului cardiac, de diminuare a tensiunii arteriale, de reglare a digestiei, de ameliorare a funcției respiratorii și de control al funcțiilor genitale;
  • stimulează psihicul: ridică o barieră a optimismului împotriva micilor depresii ale vieții cotidiene, acționează împotriva toxinelor psihice și stimulează funcțiile intelectuale;

  • este un exercițiu muscular plăcut pentru cei cărora sportul le repugnă: numeroși mușchi sunt puși în mișcare în timpul râsului, iar unele persoane sunt literalmente zguduite de o izbucnire în hohote de râs și este important de știut că exercițiul muscular activează toate funcțiile noastre vitale, dinamizează corpul și îl întreține, o clasă de boli fiind tocmai rezultatul direct al comodității și inactivității fizice;
  • pentru buna oxigenare a celulelor organismului: prin dinamizarea mușchilor abdominali și toracici, râsul provoacă un salutar masaj al viscerelor și o purificare a organismului și a întregii ființe grație unui aport crescut de oxigen.

Cercetătorii au demonstrat deja că această emoție declanșează uluitoare modificări fiziologice pozitive. Râsul constituie un miraculos mijloc terapeutic!

Sănătos, natural și gratuit, el nu prezintă nici contraindicații, nici efecte secundare nedorite.