În timpul Sărbătorilor, accentul cade de cele mai multe ori pe bunătățile pe care le avem pe masa festivă. Pe de altă parte, a fost inoculată ideea că, după Sărbători trebuie să muncim mai mult ca să ardem caloriile suplimentare.
Cultura dietelor ne-a învățat că mâncarea poate fi rea pentru noi și că, pentru a ne menține trebuie să ne abținem de la mâncare sau să exagerăm cu antrenamentele pentru a rămâne în formă.
Nu renunța la plăcerile culinare
„Este o idee banală că trebuie să ardem tot ceea ce mâncăm și pur și simplu nu este dovedită”, a declarat pentru HuffPost Colleen Schreyer, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.
„Când mâncăm mai mult decât am mânca în mod obișnuit, așa cum avem tendința în timpul Sărbătorilor, este posibil să observăm anumite schimbări care pot tăia pofta de mâncare. Acest lucru se datorează faptului că organismul nostru este foarte inteligent și se reglează singur, pentru a da senzația de sațietate”, a mai explicat Schreyer.
Corpul transmite acești indicatori și este destul de simplu să îl ascultăm. Dacă îți este servită mâncare care arată delicios, nu trebuie să ai mustrări de conștiință și să te întrebi dacă ar trebui să o mănânci, ci când ar trebui să o mănânci.
Dacă ți-e foame și doar ce ai terminat masa, poți alege să faci o plimbare. Corpul tău îți transmite când are nevoie de energie sau de hrană. Dacă ești plin, poți oricând să păstrezi desertul pentru mai târziu. „Răspunsul nu ar trebui să fie da sau nu, ci să te întrebi: acum sau mai târziu?”, a spus Schreyer.
Nu vei pierde nimic dacă nu te antrenezi de Sărbători
Dacă te îngrijorează că ai putea pierde rezultatele obținute în timpul anului, în timpul Sărbătorilor nu se va schimba nimic, iar acele rezultate nu vor dispărea atât de ușor.
„Atâta timp cât beneficiile exercițiilor fizice sunt obținute în câteva luni sau chiar ani, nu zile sau săptămâni, același principiu se aplică și la pierderea rezultatelor. Câteva zile sau chiar câteva săptămâni de pauză nu vor afecta starea generală de sănătate”, a explicat Schreyer.
Poate acele zile libere ar putea fi exact ceea ce are nevoie corpul tău. Zilele de odihnă ar trebui să fie incluse într-o rutină sănătoasă, potrivit lui Schreyer, deoarece mușchii au nevoie să se vindece după efort intens.
„Sărbătorile reprezintă pauze de la rutină, dar corpul mai are nevoie de un repaus de la dietă și exerciții. Dacă apare sentimentul de vinovăție, acest lucru este cu adevărat contraproductiv”, a spus Alyssa Vela, psiholog. Practic, nimic rău nu se va întâmpla dacă încetinești ritmul în timpul Sărbătorilor, de fapt, odihna s-ar putea să-ți facă foarte bine.
Nu renunța de tot la mișcare
Dacă nu poți sau nu îți dorești să mergi la sală, poți opta pentru o altă activitate fizică sănătoasă, cum ar fi meditația sau mergi la plimbare.
Conform unor studii, 10 minute de activitate fizică sunt suficiente pentru a ne regla starea de spirit. „Poate că nu mergem la sală să ne facem antrenamentul obișnuit, dar putem să facem câteva plimbări rapide de 10 minute după masă, care pot avea beneficii uriașe pentru sănătatea noastră și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, care ne afectează, de asemenea, starea de spirit”, a spus Vela.
Avem voie să luăm pauze de la antrenament, iar acest lucru este, de fapt, grozav pentru sănătatea noastră. „Există perioade când nu ne putem face rutina de antrenamente: în vacanțe, călătorii sau în cazul unei boli. Și asta este normal”, a completat Vela. „Uneori, odihna este cel mai bun lucru”, a încheiat ea.