Regula celor trei minute

Regula celor trei minute

Se pare că există o asemenea regulă importantă – regula „celor trei minute”. Ea funcționează atît pentru părinți, cît și pentru copii. Cînd părinții încep să respecte această regulă în familie, ei observă în relații o schimbare foarte mare spre bine.

Regula „primelor trei minute” constă în faptul că trebuie întotdeauna să-ți întîlnești copilul cu o bucurie atît de mare, ca și cum a-i întîlnit un prieten pe care nu l-ai mai văzut de mulți, mulți ani. Și nu contează dacă te-ai întors de la magazinul de la colț unde ai fost după pîine sau ai venit acasă de la serviciu. De obicei, tot ceea ce are copilul să vă împărtășească, el „divulgă” în primele minute de întîlnire, și anume în aceasta constă importanța – de a nu rata aceste momente.

Veți observa imediat acei părinți care respectă intuitiv regula „primelor trei minute”. De exemplu, luînd copilul de la școală, ei se așează întotdeauna la nivelul ochilor lui, îi îmbrățișează și le spun cît de mult le-a fost dor de ei. În timp ce alți părinți pur și simplu iau copilul de mînă, le spun „să mergem”, discutînd, între timp la telefon.

Venind de la serviciu, acordați imediat întreaga atenție copilului. Aveți cîteva minute să vă așezați lîngă el, să-l întrebați cum a decurs ziua lui și să-l ascultați. Apoi veți merge să luați cina și veți urmări știrile.

Uneori, cîteva minute de discuție emoțională înseamnă pentru copil mult mai mult decît o zi întreagă petrecută împreună. Faptul că noi mereu alergăm și sîntem ocupați, cu siguranță nu ne va face copiii mai fericiți, chiar dacă credem că o facem pentru ei și pentru bunăstarea lor.

Pentru părinți și copii, expresia „timpul petrecut împreună” are o semnificație diferită. Pentru părinți este destul ca copiii să fie pur și simplu lîngă ei atunci cînd fac ceva acasă sau merg la magazin. Însă pentru copii, conceptul de „timp petrecut împreună” este atunci cînd se privesc în ochi, cînd părinții se așează alături, își pun la o parte telefoanele mobile, alungă gîndurile despre sutele lor probleme și nu sînt distrași deloc de alte lucruri. Un copil nu va avea încredere niciodată dacă simte că părinții lui în momentul comunicării au ceva mai important decît el.

Desigur, părinții nu au întotdeauna timp să se joace cu copiii, dar în astfel de momente faceți doar ceea ce își dorește copilul. Nu este nevoie să-i propuneți opțiunile dvs. de petrecere a timpului liber. Timpul este trecător și nici nu veți observa cînd fiii și fiicele voastre vor crește, de aceea nu pierdeți timpul și începeți să construiți relații de încredere cu ei chiar acum. Fie ca regula „celor trei minute” să vă fie de folos.

Natalia Sirotici

 

 

Cuvinte cheie