RITMURILE ZILEI IN AYURVEDA

RITMURILE ZILEI IN AYURVEDA
Clock with day night concept clock face vector illustration. Blue sky with clouds and sun. Moon and stars in the night

Stiinta sacra a vietii – Ayurveda – a acordat inca din cele mai vechi timpuri o atentie influentei intervalelor zilei asupra activitatilor umane, momentelor cele mai propice pentru a le efectua, pentru ca acestea sa aiba maximum de randament. Acestea sunt denumite in tratatele ayurvedice fundamentale ” Dinacharya“, ceea ce denumeste activitatile pe care este bine sa le urmam in intervalele orare ale zilei, pentru a avea astfel maximum de randament in tot ceea ce vom intreprinde.

Astfel, ayurveda imparte ziua in 6 intervale orare, in care ritmurile se succed, ele fiind astfel denumite dupa predominanta unei anumite energii la un anumit moment dat. Ele sunt denumite generic dupa cele 3 dosha ( KaphaPitta si Vata),fiecare cu manifestarile sale specifice, fiind prezente de cate 2 ori intr-un interval de 24 de ore.

06.00 – 10.00
Primul interval al zilei este denumit Kapha I ( orele 6-10). Acesta se caracterizeaza prin predominanta energiei de tip Kapha ( Pamant si Apa). Dupa somnul de peste noapte, acum este momentul sa beneficiem de energia pe care rasaritul Soarelui o exercita asupra noastra. Astfel, in acest interval au un rol benefic transformator efectuarea de exercitii de purificare, menite a elimina reziduurile fizice si psihomentale din noaptea precedenta. Se stie ca noaptea este intervalul in care acestea se depun, dupa acumularile din perioada diurna. In intervalul 06.00 – 10.00 este bine sa efectuam asa numitele kriyas-uri – curatarea gurii, a limbii si narilor de impuritati – aceste dezobstruand canalele subtile, facandu-le apte sa capteze apoi influentele benefice ale zilei care tocmai a inceput. Se purifica astfel si sinusurile, stiindu-se ca zona capului reprezinta unul din sediile lui Kapha dosha in organism. Va rezulta apoi o stare de claritate mentala, care ne va face sa fim eficienti in activitatile pe care le vom realize in acea zi.
Foarte eficiente pentru energizarea fiintei sunt exercitiile yoga (asa-numitele asana-e), care purifica si canalizeaza energia fiintei in aceste momente atat de speciale. Asana traditionala este “salutul soarelui”, ce reprezinta un gand de recunostinta adus Soarelui, cel ce sustine viata pe aceasta planeta. Se mai pot efectua, de asemenea, exercitii de respiratie, relaxare, meditatie, etc. Toate acestea isi vor pune apoi amprenta asupra starilor predominante pe care le vom avea apoi in intreaga zi.

Micul dejun trebuie sa fie apoi destul de consistent, conferindu-ne energia necesara pentru perioada de pana la pranz. In intervalul 8-10, influenta lui Kapha incepe incet sa scada, manifestandu-se, in special intre orele 9-10, influenta lui Pitta dosha. Astfel purificati si energizati, putem trece apoi spre cel de-al doilea interval al zilei.

10.00 – 14.00
Acesta se numeste Pitta I si acopera intervalul dintre orele 10-14. Acum, deja suntem angrenati in activitatea noastra, fiind cat mai concentrati si mai constienti in ceea ce facem, rezultand astfel si un randament superior. Soarele incepe sa isi manifeste cu tot mai multa putere influenta, de aceea trebuie sa beneficiem cat mai mult de aceasta, fara a ne consuma suplimentar resursele fizico-energetice ale organismului.

Dupa ora 12 in special, incepem sa resimtim pofta de mancare, apetitul fiind corelat si cu proportia dosha-elor in fiinta noastra. Cei care au Pitta predominant (Foc si Apa) sunt in mod natural mai supusi influentelor acestui interval orar.

Acum, este indicat sa actionam intr-un ritm usor mai lent, dupa cat se poate neexpusi influentei prea mari a Soarelui, considerat in ayurveda un veritabil barometru al ritmurilor tuturor fiintelor in Manifestare.

Dejunul pe care este indicat sa il luam in jurul orelor 13-14 trebuie sa fie consistent, dar nu exagerat, consumand alimente pure, proaspete, si cat mai putin supuse tratamentului termic, intrucat preparatele gatite, fierte, etc determina o caldura suplimentara in organism, ce poate duce la disconfortul termic, dar si psihic. Pot aparea, astfel, stari de surescitare, iritabilitate, etc. De asemenea, se va evita consumarea in exces a condimentelor picante, acestea aducand un aport de caldura suplimentar, care nu este necesar acum. Hrana trebuie sa fie usor de digerat, intr-o cantitate moderata, si consumata cu o stare de liniste si relaxare. De asemenea, ambientul este foarte important, un loc ideal fiind in natura, in masura in care este posibil acest lucru, sau intr-un loc cat se poate de linistit, dupa cum conditiile o permit. O salata usoara si un ceai digestiv, dupa 30 de minute dupa masa, este foarte indicat acum.Recomand in acest sens ceaiul de menta sau de busuioc. Dupa masa, este necesar sa facem o perioada de pauza, pentru digerarea primara a alimentelor (prima faza a digestiei), putand efectua si o scurta plimbare (recomandat).

In intervalul 13-14, observam ca incet, dar sigur, influenta lui Pitta incepe sa scada, iar a lui Vata sa creasca in intensitate, acest interval facand trecerea spre cel urmator, in care va fi manifestata influenta energiei de tip Vata.

14.00 – 18.00
Intervalul Vata I (orele 14-18) se caracterizeaza, in general, prin faptul ca incepe sa apara o tendinta de a incheia activitatile incepute si o usoara stare de deconectare de la activitatile pe care le intreprindem. Un alt factor foarte important este ca atmosfera din timpul lucrului sa fie favorabila, energia sa fie pozitiva, iar cadrul in care se desfasoara activitatea sa fie stimulativ pentru toti cei care lucreaza in acel mediu. Buna dispozitie ajuta foarte mult la gasirea solutiilor optime in situatiile ce apar in timpul lucrului. Energia de tip Vata (Aer si Eter) se manifesta si printr-o anumita dorinta de a proiecta activitatile de dupa lucru, conferind astfel un echilibru intre lucru si activitatile ce vor fi desfasurate in timpul serii. Intre orele 17-18, influenta lui Vata dosha incepe sa scada, facandu-si loc din nou cea a lui Kapha,denumit acum Kapha II (intervalul cuprins intre orele 18-22), si astfel se reia ciclul inceput dimineata.

18.00 – 22.00

Dupa orele 18, se manifesta din nou energia lui Kapha (II), in intervalul dintre orele 18-22. In acest timp, in organism dar si in mediul ambiental, intervine o stare de “fluid”,”lent” si “stabil”, de altfel acestea reprezentand unele dintre caracteristile lui Kapha dosha. Activitatile s-au incheiat in mare parte, iar organismul uman incepe sa simta nevoia de relaxare pe plan fizic si psihic, in acest sens fiind recomandate urmatoarele actiuni: plimbarea relaxata in natura, audierea unor fragmente muzicale relaxante, conversatii pe teme spirituale, etc.

Tot acum, este recomandat sa se consume masa de seara, pana in orele 19, cel mai indicat. Hrana ingerata trebuie sa fie usor de digerat, iar gusturile care sa predomine sa aiba calitatea de “rece”- dulceamar si astringent, pentru ca induc o stare de relaxare atat de binevenita. In timpul mesei, se vor evita gandurile perturbatoare, amintirile de peste zi. Orice emotie perturbatoare ne poate induce o stare de dezechilibru general, de aceea este bine sa le evitam.

Incercand sa ne centram in propria noastra fiinta, putem observa gradat cum calitatea subtila a hranei creste, ajutandu-ne sa ne hranim corpul fizic si pe cele subtile.

Ca alimente recomandate acum se pot enumera salatele usoare, fructele,sub forma cruda sau de sucuri de fructe, acestea fiind usor de digerat si conferind in intreaga noastra fiinta o stare de “usor”, ceea ce ne ajuta sa avem mintea si corpul relaxate si receptive si in perioada urmatoare. Sucurile care contin menta sau salvie sunt foarte indicate acum, de exemplu, energia acestor plante inducand o stare elevata atat de necesara.

Este de evitat, de asemenea, privitul la televizor sau calculator, pentru ca incarca mentalul cu stari exterioare care sunt de cele mai multe ori nefavorabile activitatilor din acest interval orar. De asemenea, sunt total contraindicate discutiile in contradictoriu, argumentatia inutila, pentru ca perturba intreaga fiinta si genereaza o stare de agitatie si surescitare mentala. Dupa ora 21, mai ales, se manifesta treptat, dar sigur, influenta lui Pitta, scazand cea a lui Kapha.

22.00 – 02.00

Intervalul urmator, este Pitta II (orele 22-02), in care, ca recomandare generala, e bine sa mergem la culcare, lasand gandurile de peste zi sa se disipeze, iar noaptea sa ne ajute sa ne reincarcam rezervele energetice cu tot ce e mai bun in noi, din toate punctele de vedere.

Trebuie sa retinem faptul ca durata si mai ales calitatea somnului depinde de calitatea alimentelor ingerate si a gandurilor avute in perioada de dinainte, o alimentatie deficitara in vitamine, cu multe toxine, cum e de exemplu cea bazata pe carne, avand o vibratie energetica foarte grosiera, fiind de evitat.

Intre alimente si starile emotionale exista o stransa legatura, de asemenea dintre gusturi si starile noastre predominante, atat din perioada diurna, cat si din cea nocturna.

Se stie ca in acest interval somnul este cel mai indicat, undele cerebrale fiind “incarcate” cu energie atat de necesara in ziua urmatoare. Somnul este in acest interval destul de profund, manifestandu-se energia de tip Pitta (intensitate). Calitatea si durata somnului depinde si de dosha predominanta a unei fiinte, cele cu Pitta predominant avand un somn cu atat mai profund si intens. Persoanele cu Kapha predominant au somnul cel mai greu, iar cele la care predomina Vata prezinta un somn asa-zis “ iepuresc”, cu treziri dese, iar calitatea somnului este foarte afectata de zgomote reale sau imaginare, senzatii, si alti factori psiho-emotionali. Visele sunt si ele in functie de dosha predominanta, fiind calme si linistite,cu peisaje, si ape la Kapha, pline de energie si actiune, chiar conflictuale, la Pitta, si destul de pline de nesiguranta,plutire, zbor,avand tendinta de a se “ancora”,de a capata sustinere si in spatiul oniric, in cazul persoanelor cu Vata predominant.

Global, putem afirma ca in aceasta perioada organismul se reconfigureaza, adica se incarca cu energie ca va fi folosita in perioada urmatoare.

Dupa ora 1 noaptea, energia de tip Pitta incepe sa scada, facandu-si aparitia si manifestandu-se tot mai mult cea a lui Vata Dosha, care va “guverna” urmatorul interval de timp.

02.00 – 06.00

Perioada Vata II (orele 02-06) are anumite caracteristici definitorii: organismul incepe sa dea semne de miscare, energia Eterului si a Aerului manifestantandu-se tot mai pregnant.

Trezirea difera de la persoana la persoana, fiind destui care se trezesc la orele 4-5, in functie de bioritmul propriu. Ca o recomandare generala, trebuie sa facem anumite miscari de relaxare dupa ce ne trezim,intr-o maniera lenta si treptata, fiind neindicate miscarile bruste ale corpului, pentru ca perturba energia cu care incepem ziua urmatoare.

In acest interval orar este foarte bine sa meditam, in special dupa orele 4-5, cand deja se simte lent, dar sigur, influenta Soarelui.

Meditatia la aceste ore are un efect extraordinar de benefic pentru intreaga noastra fiinta, conferindu-ne o stare de liniste, pace, relaxare dar si de focalizare pentru orele care urmeaza.
Acest mod de viata sanatoas (denumit dinacharya in limba sanscrita) ne ajuta sa ne organizam viata in asa fel incat sa beneficiem de acestea.

Simtim cum incet, dar sigur, incepe o noua zi din existenta noastra, careia trebuie sa ii oferim tot respectul. Devenim tot mai constienti de faptul ca suntem un microcosmos in cadrul Macrocosmosului, si este spre binele si armonia noastra sa respectam legile divine care il guverneaza si il sustine.

In incheiere, sper ca aceste sfaturi va vor fi de folos, ajutandu-va sa aveti o viata plina de bucurie si incantare, asa cum Divinitatea ne-o ofera clipa de clipa. Noi trebuie doar sa o PRIMIM si sa o DARUIM si semenilor nostri. Restul…. se intampla!

Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda

Tel. 0725 081061

https://vasile-scarpet.ro/ayurveda/

Cuvinte cheie