Inca din cele mai vechi timpuri, inteleptii ayurvedici au elaborat tehnici de a obtine si a mentine o stare de sanatate, fericire si armonie perfecte, din punct de vedere fizic, mental si spiritual. Ei considerau fiinta umana un microcosmos, care exprima in ea insasi Universul, cu toate dimensiunile sale ( cu alte cuvinte, Macrocosmosul).
Pentru aceasta, au fost elaborate tratate complexe, care puneau in valoare caracteristicile fizice, dinamice si psihomentale ale fiintei umane.
Pe langa alte modalitati practice, masajul ayurvedic, bazat pe cunoasterea punctelor de presopunctura(marmas), a fost folosit inca de atunci.
Principalele efecte ale masajului ayurvedic cu uleiuri sunt: relaxeaza global fiinta, redand armonia tuturor structurilor sale energetice si mentale, contribuie la reglarea sistemelor nervos, circulator si limfatic, avand si efect terapeutic anticelulitic ce atrage in fiinta pacientului energiile benefice din macrocosmos, conferind o stare de relaxare profunda complexa a tuturor persoanelor care beneficiaza de aceste remedii stravechi si atat de actuale, in acelasi timp.
Se cunoaste faptul ca atingerea, ca actiune folosita in masaj, este corelata cu partea emotionala si afectiva a fiintei, oferind beneficiarului masajului ayurvedic o stare de profunda comuniune cu cel care practica masajul. Tocmai de aceea, masajul ayurvedic, ce inglobeaza o serie de proceduri si tehnici terapeutice, trebuie abordat de persoane care cunosc atat elemente de fiziologie umana, cat, mai ales, partea subtila care exista in fiecare fiinta.
Din punct de vedere subtil, simtul tactil este corelat cu chakra emotionala si afectiva a fiintei, anahata chakra. De aici, se poate concluziona usor ca cel care foloseste masajul ca terapie terapeutica, pentru ameliorarea sau vindecarea unor probleme de sanatate, ca si cel care foloseste aceasta terapie pur si simplu pentru starea de relaxare psiho-emotionala, ca si terapeutul insusi, isi amplifica in fiinta lor starea de empatie, afectivitate si iubire , care stau la baza intregului Univers. Altfel spus, prin masajul ayurvedic, pacientul experimenteaza o sui-generis stare de reintoarcere la origine a fiintei sale.
Exista 5 tipuri de uleiuri de masaj ayurvedic, asa numitele uleiuri-baza, care pot fi folosite in terapie, adecvate tipologiei constitutionale a pacientului respectiv, precum si problemelor sale de sanatate. Toate aceste tipuri sunt uleiuri naturale, presate la rece, fara nici un adaos de natura chimica.
Acestea sunt:
1. uleiul de masline – adecvat tipologiei Kapha Dosha
2. uleiul de migdale – Vata Dosha
3. uleiul de susan – Vata Dosh
4. uleiul de cocos – Pitta Dosha
5. uleiul de mustar – Kapha Dosha
Fiecare din aceste tipuri de uleiuri au proprietati specifice, actionand asupra tipologiilor ayurvedice enumerate, fiind racoritoare, stabilizatoare sau incalzitoare, in functie de dosha predominanta a fiintei umane in cauza.
Acestea se pot combina in terapia prin masaj cu uleiuri volatile, care sporesc si potenteaza efectul masajului. De asemenea, se pot folosi suplimentar plante terapeutice, pulberi de plante, lapte, etc. O alta modalitate de tratament pot fi si cataplasmele calde, aplicate pe zona cu anumite probleme terapeutice.
Concluzionand, se poate afirma faptul ca masajul ayurvedic se poate inscrie la loc de frunte pe lista terapiilor complementare, aplicate pe o scara din ce in ce mai larga in numeroase saloane de infrumusetare spa din intreaga lume, cu deosebit succes, realizand conexiunea dintre trecut si prezent, dintre Orient si Occident.
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
http://vasile-scarpet.ro/
Tel. 0725 081051