Sfaturi pentru a îmbunătăți relația de cuplu

În perioada pandemiei, majoritatea tinerilor au apelat la aplicațiile de dating pentru a-și găsi dragostea sau chiar și un prieten virtual, dar acum, întâlnirile față în față sunt cele mai dorite.

Toate sfaturile în materie de întâlniri și relații oferite de experți vorbesc despre importanța înțelegerii și comunicării deschise și oneste a nevoilor în toate etapele unei relații.

Sfaturi pentru cupluri / Foto: Arhivă
Sfaturi pentru cupluri

Mai jos, veți găsi cele mai bune și mai surprinzătoare sfaturi pe care le-au oferit terapeuții în ultimul an, potrivit Well+Good.

Concentrează-te mai mult pe a fi respectat decât pe a fi plăcut

Este un lucru firesc să vrei să fii plăcut, mai ales de către partener. Dar dacă permiți ca această dorință să îți dicteze majoritatea sau toate acțiunile, te poate face să te simți neîmplinit personal (ești prea concentrat pe nevoile celorlalți pentru a te ocupa de ale tale).

Pentru a evita această situație, terapeutul de relații Lia Avellino sugerează să nu cauți afirmarea celorlalți, ci respectul lor, „care vine din faptul că trăiești în conformitate cu valorile tale și din faptul că ești o persoană integră”, a declarat ea pentru Well+Good. Acționând în armonie cu valorile tale personale – în loc să acționezi doar pentru a le face pe plac celorlalți – vei pune de fapt bazele unor relații mai autentice care vor urma.

Dacă apare un conflict, îmbrățișează-l

Dacă ești o persoană care tinde să evite conflictul cu orice preț, s-ar putea să fii tu însuți sursa conflictului, potrivit terapeutului Minaa B. Dacă ai în viața ta persoane pasiv-agresive, probabil că știi deja motivul: faptul că nu ești direct în legătură cu sentimentele tale, în efortul de a păstra pacea, nu face decât să creeze loc pentru confuzie. Persoana de la celălalt capăt al firului nu va putea să știe ce te deranjează sau cum te simți cu adevărat, ceea ce scurtcircuitează orice oportunitate de conectare reală.

Este mult mai eficient să spuneți ce simțiți (și să acceptați oportunitatea de a fi în dezacord și de a discuta) decât să vă păstrați preocupările în privat, unde acestea au doar potențialul de a crea tensiune și de a vă răni.

 Conectează-te cu sentimentele partenerului

Un sfat comun în materie de relații spune să te pui în locul celeilalte persoane ori de câte ori apare un conflict. Dar, deși poate ajuta la dezvoltarea empatiei să te imaginezi în situația partenerului, acest lucru nu este întotdeauna o practică suficientă pentru a intra pe aceeași lungime de undă.

„Ceea ce se întâmplă de obicei este că unul dintre parteneri împărtășește ceva care îl supără, dar nu este ceva care l-ar fi supărat pe celălalt partener, așa că este greu pentru a doua persoană să găsească compasiune, răbdare sau empatie pentru ceea ce trăiește celălalt”, a declarat anterior psihologul relațional Abby Medcalf, PhD, pentru Well+Good.

Dr. Medcalf sugerează să vă concentrați asupra sentimentului pe care îl exprimă partenerul dumneavoastră, mai degrabă decât asupra situației specifice.

De exemplu, dacă vă comunică faptul că se simte stresat de o situație de la serviciu care nu v-ar fi stresat pe dumneavoastră (dacă ați fi fost în locul lui), gândiți-vă, în schimb, la un moment în care v-ați simțit stresat de o situație diferită. În acest fel, veți putea totuși să empatizați cu stresul partenerului și să validați acest sentiment, indiferent de modul în care a ajuns acolo.

Cuvinte cheie