Supa cremă este o varietate de mâncare lichidă care are o consistență mai groasă și mai catifelată decât supa obișnuită. Poți pregăti supe cremă care se consumă reci, pe care le poți consuma la masa de prânz sau la cină în zilele călduroase sau poți pregăti supe cremă care se servesc calde și sunt ideale pentru serile reci de toamnă sau de iarnă.
Supă cremă de avocado și castravete (rece)
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente pentru 4 porții: 2 castraveți curățați de coajă și mărunțiți, 2 fructe de avocado curățate și pasate, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 1 legătură de mentă proaspătă, 1 cană de iaurt grecesc, sare și piper după gust, zeama de la o lămâie
Pentru servire: 1 baghetă tăiată pe linie orizontală în două, 4 linguri de unt, 8 linguri de de parmezan, 1 cană de iaurt grecesc
Într-un blender, pasează castraveții, avocadoul, pătrunjelul, menta și amestecă și zeama de la o lămâie, precum și un iaurt grecesc. Asezonează cu sare și piper după gust și oprește blenderul după ce amestecul capătă o consistență de supă cremă.
Pentru servire, prepară bagheta. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt, așază bagheta în tavă și unge-o cu unt, apoi acoper-o cu parmezan râs. Coace bagheta în jur de 10 minute, până când brânza căpătă o nuanță aurie. Într-un bol de dimensiuni reduse, pune iaurtul grecesc. Servește mesenilor, alături de bagheta caldă cu brânză, supa în care își poate pune fiecare câte puțin din iaurtul grecesc.
Supă cremă de sparanghel
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente pentru 4 porții: 1 kg de sparanghel proaspăt, 1 ceapă mare mărunțită, 3 linguri de unt, 5‑6 căni de supă de legume, 1 cană de smântână, 1 linguriță de zeamă de lămâie
Taie capetele a 12 bețe de sparanghel, apoi păstrează-le pentru servire. Taie apoi capetele și celorlalte bețe și mărunțește-le.
Călește ceapa în 2 linguri de unt și amestecă ocazional. După ce ceapa se înmoaie, adăugă sparanghelul, sarea și piperul după gust și gătește în jur de 5 minute. Completează cu supa de legume, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă în jur de 15‑20 de minute, până când sparanghelul se înmoaie.
Între timp, fierbe bețele de sparanghel păstrate pentru servire în apă cu sare în jur de 3‑4 minute, apoi lasă-le la uscat.
Folosește blenderul pentru a transforma supa în supă cremă, apoi pune-o din nou în oală și incorporează smântâna. Mai adaugă din apa caldă cu sare dacă îți dorești o altă consistență. Asezonează cu sare și piper și, după ce începe să fiarbă, adăugă lingura de unt rămasă. Adaugă și zeama de lămâie și oprește focul. Servește mesenilor supa cremă garnisită cu bețele de sparanghel fierte.
Supă cremă de conopidă
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente pentru 1 porție: 2 căni de buchețele de conopidă, 1 cană de supă clară de pui, pudră de usturoi, piper negru, 30 g de cremă de brânză, 1/3 cană de iaurt grecesc, 1 lingură de pătrunjel proaspăt, 1 linguriță de coajă de lămâie
Într-un blender, pune conopida, 2/3 cană de supă de pui, pudra de usturoi și piperul. Transferă apoi supa într-o oală și fierbe la foc mic. Încorporează crema de brânză, dar și supa de pui rămasă, în funcție de consistența dorită. Servește supa cremă asezonată cu coajă de lămâie și pătrunjel proaspăt tocat.
Supă cremă vegană
Timp de peparare: 50 de minute
Ingrediente pentru 4 porții: 1 cană caju crud, 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă galbenă mare, tocată fin, 1 cană țelină cubulețe, 400 g cartofi cuburi, 400 g legume congelate la alegere (morcov, broccoli, conopidă etc.), 200 g de năut fiert, 4 căței usturoi, tocați, 1 linguriță oregano uscat, 1 linguriță cimbru, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de piper negru, 4 căni de stock de legume
Pune caju-ul într-un castron în două căni de apă fierbinte și lasă-l la înmuiat în timp ce pregătești restul. Încălzește uleiul într-o oală mare de supă cu un capac potrivit, la foc mic. Pune ceapa și țelina, amestecând 5-6 minute, până se înmoaie. Adaugă cartofi, usturoi, oregano și cimbru și gătește încă 5 minute, amestecând des, apoi legumele congelate, năutul, sarea și piperul.
Pune și supa clară de legume și adu amestecul la fierbere. Lasă să fiarbă parțial acoperit 20 de minute, până când cartofii sunt fragezi. Transferă nucile de caju și apa în care au stat la înmuiat într-un blender și mixează până la omogenizare (textura trebuie să semene cu laptele de caju). Apoi, ia supa de pe foc și scurge lichidul, dar nu îl arunca, și, cu un mixer vertical, pasează legumele. (Dacă lichidul nu e în cantitate prea mare, nu mai e nevoie să îl scoți, pasezi direct). Toarnă laptele de caju peste legumele pasate și mai pune pe foc supa cremă 3-4 minute. Apoi, supa se poate servi mesenilor cu garnituri la alegere: mai multe ierburi aromatice proaspăt tocate, crutoane, câte o lingură de iaurt sau smântână vegetală etc..
De ce să mănânci supă cremă?
Există mai multe motive pentru care poți include o supă cremă de legume și proteine în dieta obișnuită.
Textură și gust plăcut
Supa cremă are o textură catifelată și un gust bogat, datorită ingredientelor care sunt bine mixate sau pasate. Acest aspect face din supa cremă o opțiune atrăgătoare pentru cei care doresc o experiență culinară mai rafinată sau, cum spuneam, pentru copii, care tind să evite anumite legume fierte când le văd întregi sau tăiate. Astfel, părinții pot strecura în supă și legume mai puțin iubite de cei mici, cum ar fi țelina sau broccoli-ul și le pot oferi celor mici o masă nutritivă care să aibă și multe legume și proteine din iaurt sau smântână.
Valoare nutritivă mare
Supa cremă poate fi pregătită cu ingrediente nutritive precum legume, carne slabă, pește sau alte surse sănătoase de proteine și, astfel, oferă o varietate de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și mineralele. O supă cremă de legume în care se pun și leguminoase fierte (fasole, linte, năut, mazăre) poate fi o opțiune hrănitoare și sățioasă și pentru cei care țin post.
Poate fi adaptată după gusturi
Supa cremă poate fi adaptată la diverse preferințe alimentare și regimuri alimentare. Poate fi preparată cu ingrediente specifice alese în funcție de necesitățile individuale, cum ar fi supa cremă de legume, supa cremă de pui sau supa cremă de pește, se poate pregăti cu smântână sau fără, se poate folosi iaurt vegetal în loc de iaurt de vacă etc.
Se digeră ușor
Supa cremă poate fi nu doar reconfortantă, ci și ușor de digerat, fiind potrivită în special pentru persoanele care se confruntă cu diverse probleme de sănătate sau pentru cei care doresc o opțiune mai ușoară pentru stomac. Datorită conținutului său lichid, supa cremă poate contribui la hidratarea organismului, oferind o modalitate gustoasă de a consuma lichide.