Terapia prin cumpărături. Există cu adevărat? Psihologii ne spun unde trebuie să ne oprim

Adesea auzim despre ,„terapia prin cumpărături” și cu siguranță multe persoane se întreabă dacă este sau nu eficientă. Conform psihologilor, această metodă este cât se poate de reală și eficientă în cazul anumitor oameni.

Specialiștii spun că shopping-ul aduce efecte pozitive asupra unor anumite persoane și că este capabil să schimbe total dispoziția.

Cum ne influențează cumpărăturile starea de spirit?
Chiar dacă pentru multe persoane este greu de crezut, cumpărăturile ne pot influența viața într-un mod pozitiv. Astfel, stresul poate fi redus considerabil în urma unei sesiuni de shopping.

,,Mersul la cumpărături nu este o terapie convențională, dar aduce efecte emoționale pozitive asupra oamenilor. Astfel, shopping-ul poate fi considerat o activitate menită să schimbe dispoziția, mai ales că este cunoscut faptul că oamenii au tendința de a face cumpărături în anumite momente importante ale vieții. Să luăm, de exemplu, o nuntă. Înainte de o nuntă, oamenii merg să își cumpere costumația potrivită. Astfel, automat, creierul nostru va asocia cumpărăturile cu un eveniment fericit. Totodată, cumpărăturile ne dau impresia că avem un control mai bun asupra propriei vieți și ne ajută să scăpăm de anxietate, chiar dacă avem, de multe ori, obiceiul de a cumpăra mai mult decât e nevoie. Putem să înțelegem cumpărăturile ca pe o recompensă pe care o primit pentru efortul pe care îl depunem zilnic”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

„Trebuie să fim atenți pentru a nu ajunge la dependența de shopping”
Psihologii atrag atenția celor care optează și fac abuz de această metodă de relaxare. Specialiștii susțin că această terapie se poate transforma, foarte ușor, într-o dependență.

„Cei care optează pentru această metodă de relaxare trebuie să fie atenți pentru a nu deveni dependenți de shopping. Este bine să fixăm un anumit buget, pe care să nu îl depășim. Totodată, trebuie să ne gândim bine înainte de a achiziționa unele lucruri, pentru a ne da seama dacă ele ne sunt cu adevărat utile. De menționat este că la relaxare poate contribui chiar și o simplă plimbare prin magazine”, a încheiat psihologul clinician.

Cuvinte cheie