Când este caniculă, organismul încearcă să regleze temperatura, pentru a menține echilibrul termic. Astfel, apare transpirație excesivă, care este una dintre principalele reacții ale corpului la căldură. Există și reversul medaliei: transpirația în exces poate duce la deshidratare și pierderea unor electroliților cum ar fi sodiul și potasiul.
Un alt efect al caniculei este că temperatura corpului crește, iar inima pompează mai mult sânge la nivelul pielii pentru a facilita răcirea prin transpirație. Aceasta poate duce la o creștere a frecvenței cardiace. În condiții de căldură extremă, sistemul de termoreglare al corpului poate fi suprasolicitat. Acest lucru poate duce la epuizare și poate afecta funcționarea normală a organismului.
Pe caniculă, starea de disconfort crește și pot apărea diverse manifestări: apar așa-numitele crampe musculare de căldură, epuizarea și chiar leșinul.
Căldura excesivă poate afecta, de asemenea, starea mentală și performanța cognitivă. Unele persoane pot deveni irascibile sau pot avea dificultăți de concentrare.
Alimente recomandate pe caniculă
Hidratarea este cea mai importantă în timpul caniculei, iar aceasta se poate face și prin alimentație, nu doar prin consumul de apă. Iată câteva recomandări ale specialiștilor privind alimentația.
1. Consumați alimente bogate în apă. Fructele și legumele cu conținut ridicat de apă sunt excelente pentru hidratare: castraveți, roșii, dovlecei, salată verde, ridichi, pepene verde, pepene galben, piersici, căpșune, portocale și grapefruit. Aceste alimente nu numai că vă hidratează, ci și asigură un aport de vitamine și minerale importante.
2. Consumați alimente cu conținut ridicat de potasiu. Transpirația excesivă în timpul caniculei poate duce la pierderi de potasiu în organism. Pentru a compensa acest lucru, includeți în alimentație alimente bogate în potasiu, cum sunt bananele, cartofii dulci, avocado, spanacul.
3. Mâncați alimente bogate în antioxidanți. Antioxidanții pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ indus de căldură. Includeți în dietă fructe de pădure, legume verzi, nuci, semințe.
Ce alimente trebuie evitate pe caniculă
Evitați alimentele grase și grele. Aceste alimente sunt o povară suplimentară pentru sistemul digestiv și pot duce la o senzație de disconfort. Evitați alimentele prăjite și alimentele bogate în grăsimi saturate, mezelurile. Optați proteine slabe, cum ar fi peștele sau carnea de pui.
Hidratați-vă corespunzător. Pe lângă consumul de alimente hidratante, asigurați-vă că beți suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Apa este cea mai bună opțiune, dar puteți consuma și alte lichide, precum ceaiuri neîndulcite sau apă de cocos.
Evitați consumul excesiv de alcool și cafeină. Mai ales consumul de alcool duce la deshidratare.