TOP 3 solutii calmante pentru COLONUL IRITABIL

Colonul iritabil este o afectiune gastro-intestinala care se manifesta prin gaze excesive, crampe abdominale, constipatie sau diaree. Colonul iritat este cel mai frecvent intalnit la persoanele cu varste cuprinse intre 30-40 de ani, insa acesta se poate manifesta si la oamenii cu varste mult mai mici.

Nu se cunosc  cauzele aparitie acestei afectiuni inca, motiv pentru care nu au fost descoperite caile prin care poate fi prevenita. Vestea buna este ca, desi intestinul iritabil este deranjant si nu poate fi vindecat, simptomele asociate pot fi ameliorate prin diferite mijloace.

Iata care sunt cele 3 solutii prin care poti calma colonel iritabil:

1-    Dieta

Ceea ce mananci are un impact semnificativ asupra colonului. Primul pas spre ameliorarea iritatiei consta in evitarea ciocolatei, a alcoolului, produselor lactate si a alimentelor prajite. De asemenea, daca te confrunti cu aceasta problema de sanatate, trebuie sa stai departe si de bauturile carbogazoase, deoarece acesta pot intensifica gazele intestinale.

Cu toate acestea, este indicat sa discuti cu medicul tau, pentru a gasi o dieta echilibrata si variata, care sa se plieze perfect pe nevoile organismului tau. Tine legatura cu specialistul si vei vedea ca simptomele se vor ameliora treptat, dar sigur.

2-    Medicamente si suplimente

Este foarte posibil ca medicul sa-ti recomande anumite suplimente pe baza de fibre sau laxative, pentru a contribui la ameliorarea constipatiei. In functie de simptomele pe care le ai, doctorul prescrie o reteta pe care trebuie sa o respecti cu sfintenie, daca iti doresti ca in scurt timp sa uiti de durerile cauzate de aceasta afectiune.

Pe de alta parte, de cele mai multe ori sunt recomandate si medicamentele. Prin urmare, este posibil ca medicul sa-ti recomande un tratament pentru colon iritabil, in vederea restabilirii echilibrului bacterian din intestin si, eventual, pentru intarirea sistemului imunitar, care reprezinta un scut impotriva bolii.

In cazul medicamentelor, este indicat sa nu incerci sa ameliorezi efectele bolii prin intermediul produselor apreciate de catre prieteni. Astfel, este esential sa te consulti cu o persoana specializata, care sa aiba capacitatea de a te indruma spre tratamentul potrivit pentru tine.

3-    Gestionarea stresului

Stresul de zi cu zi poate inrautati simptomele declansate de colonul iritabil, motiv pentru care sunt foarte importante exercitiile de gestionare a nivelului de stres. Astfel, daca practici yoga sau meditatie timp de 15-20 de minute in fiecare zi, vei reusi sa inveti sa-ti controlezi reactiile in situatiile tensionate.

Un studiu din 2015 a demonstrat ca persoanele cu aceasta afectiune care au practicat constant exercitii de meditatie, au reusit sa micsoreze nivelul de manifestare a simptomelor bolii si si-au imbunatatit vizibil calitatea vietii.

Prin urmare, daca te numeri printre persoanele care sufera de colon iritabil, trebuie sa stii ca este foarte important sa elimini stresul din viata ta si sa tii cont de ceea ce mananci, nu doar sa-ti iei medicamentele la timp. Daca reusesti sa pui in practica metodele prezentate mai sus, vei vedea ca optimismul si starea buna de dispozitie se vor reinstala in viata ta.

Sursa foto: Pixabay.com

 

 

Cuvinte cheie