HRANA SANATOASA PENTRU UN CORP SANATOS

Termenul de mancare sanatoasa este unul destul de general si cuprinde practic valentele numeroase pe care acest domeniu le prezinta. Este dificil de stabilit un adevar general valabil, caci alimentatia poate fi extrem de variata si efectele sale asupra unui organism difera foarte mult de starea de sanatate a persoanei respective.

Specialistii nutritionisti au extras o serie de concluzii ce se pot aplica la scara larga de catre toti cei ce sunt interesati de o dieta sanatoasa si de un stil de viata adecvat.

Un stil alimentar corect presupune adoptarea unei diete echilibrate, moderate si foarte variate. Echilibrul este obtinut prin consumarea unor alimente apartinand tuturor categoriilor, pornind de la legume si terminand cu o cantitate potrivita de carne. Moderatia este si ea importanta, caci excesele nu aduc nimic bun, cu atat mai mult atunci cand vine vorba de alimentele bogate in grasimi, sare sau zahar.Varietatea este data tocmai din aportul in meniul zilnic a unor produse apartinand grupurilor alimentare de baza.

Fiecare aliment contine anumiti nutrienti, insa nu ii poate contine pe toti si, mai mult, poate contine si elemente care, in exces, pot dauna sanatatii. De aceea combinarea pe parcursul unei saptamani a unui numar cat mai mare de alimente permite atingerea nivelului optim de  minerale si vitamine necesare functionarii optime a organismului, acestora adaugandu-se si acizii grasi esentiali, proteinele, lipidele si glucidele necesare.

Mancarea sanatoasa nu trebuie sa fie insa o optiune sau un moft ce se aplica ocazional. Ea trebuie sa devina un stil de viata, un mod in care se obtine maximum de energie, de vitalitate si sanatate corporala pe termen lung.

ALIMENTATIA SANATOASA POATE PROTEJA ORGANISMUL IMPOTRIVA APARITIEI  BOLILOR?

Da. Un consum ridicat de grasimi si colesterol duce in timp la aparitia unor afectiuni cardiovasculare, la fel cum diabetul este determinat in multe cazuri de o alimentatie necorespunzatoare. Obezitatea este, la randul sau, o problema majora ce se manifesta la nivel mondial si care a atins cote alarmante.

Un stil alimentar sanatos inseamna regim?

Nu. Un stil alimentar sanatos presupune adoptarea unor obiceiuri sanatoase precum consumarea unei cantitati mai mari de legume in detrimentul carnii, consumarea de produse proaspete si cat mai putin procesate in detrimentul mancarii de tip fast-food sau a produselor procesate si a conservelor, introducerea in meniul zilnic a unei cantitati optime de lactate (lapte, branza slaba sau iaurt in special), cereale, fructe si diverse seminte.

ESTE SUFICIENTA PENTRU A FI SANATOSI SA CONSUMAM MANCARE SANATOASA?

Adoptarea unui stil de viata sanatos nu se limiteaza doar la adoptarea unei diete echilibrate si variate. Pe langa alimentele bogate in nutrienti si sarace in calorii goale miscarea este un factor cheie al sanatatii corporale. Prin miscare intelegem inclusiv plimbarile lungi in aer liber sau mersul la sala. 30 de minute de activitati fizice pe zi contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate, insa pentru cei ce doresc sa aiba acea stare de bine si de sanatate deplina sportul practicat cu regularitate este cel mai bun aliat al unei alimentatii corecte. Pentru cei care nu au timp sa se informeze cum sa isi creeze un plan alimentar corect, ajutorul unui personal trainer este bine-venit.

Cuvinte cheie