Top cele mai fericite țări din lume: Ziua Internațională a Fericirii în diferite etape ale vieții

Cele mai fericite țări … Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită în fiecare an pe 20 martie. Această zi ne oferă, de asemenea, o oportunitate de a reflecta asupra factorilor care contribuie la fericirea individuală și colectivă.

“Fericirea, pe care fiecare o caută în felul său, după temperamentul său, e o formă de a-L căuta pe Dumnezeu; o căutare mai mult sau mai puţin înţeleaptă, mai mult sau mai puţin luminoasă, dar toţi îl caută pe Dumnezeu. In interior trebuie să căutăm să fim fericiţi. Pentru că dacă învăţăm să fim fericiţi în interior, vom fi fericiţi în orice condiţii.” – Omraam Mikhael Aivanhov

Cum sunt relațiile sociale, sănătatea mentală, satisfacția la locul de muncă și echilibrul dintre viața noastră personală și profesională?

Există mai multe rapoarte și indice care încearcă să evalueze nivelul de fericire la nivel mondial, folosind diferite seturi de indicatori.

Unul dintre cele mai cunoscute este „Raportul Mondial al Fericirii” (World Happiness Report), care este publicat anual de Sustainable Development Solutions Network (SDSN), un program al Națiunilor Unite.

Anul acesta raportul se concentrează asupra fericirii oamenilor în diferite etape ale vieții.

În cele șapte vârste ale omului în As You Like It de Shakespeare, etapele ulterioare ale vieții sunt descrise ca profund deprimante. Dar cercetarea fericirii arată o imagine mai nuanțată și una care se schimbă în timp. Vă încurajăm să explorați raportul 2024 pentru cele mai recente descoperiri despre fericirea tinerilor, a bătrânilor din lume și a tuturor celor care se află între ele.

 

În 2021, conform Raportului Mondial al Fericirii, cele mai fericite 10 națiuni din lume au fost:

  • Finlanda
  • Islanda
  • Danemarca
  • Elveția
  • Olanda (Țările de Jos)
  • Suedia
  • Germania
  • Norvegia
  • Noua Zeelandă
  • Austria

România se află pe locul 47, în clasament.

Acest raport clasifică țările pe baza unor factori precum PIB-ul per capita, speranța de viață sănătoasă, sprijinul social, libertatea de a face alegeri de viață, generozitatea și percepția de corupție.

În general, țările nordice, cum ar fi Finlanda, Danemarca, Norvegia și Islanda, sunt adesea recunoscute ca fiind printre cele mai fericite națiuni din lume, conform diferitelor rapoarte despre fericire.

Aceste țări sunt apreciate pentru sistemul lor puternic de asistență socială, egalitatea de gen, încrederea în instituțiile publice și calitatea vieții ridicate.

Cu toate acestea, este important să reținem că conceptul de fericire poate fi interpretat diferit în funcție de cultură și context, iar prioritățile și valori ale unei națiuni pot influența modul în care fericirea este percepută și măsurată.

„Omul nu este conştient de toate posibilităţile care zac în adâncul său. Chiar când el se crede complet extenuat, la capătul forţelor, în realitate îi mai rămân resurse. Pentru că el este făcut ca o rachetă cu mai multe trepte: în momentul în care carburantul primei trepte se epuizează, o scânteie aprinde a doua treaptă şi racheta îşi continuă drumul. La fel se întâmplă şi cu a doua treaptă, şi cu a treia, cu a patra…

Când un om moare, aceasta nu se întâmplă în mod necesar pentru că şi-a epuizat toate resursele ci, de multe ori, pentru că nu a reuşit să aprindă treapta următoare. Dacă ar fi reuşit, ar fi văzut că mai are reserve.

Suntem departe de a bănui cantitatea de rezerve pe care Dumnezeu le-a depus în noi.”