De Ziua Mondială a Apei, tema anului 2024 este “Apă pentru pace” #apecurateasumate

22 martie, Ziua Mondială a Apei, are ca scop concentrarea atenției asupra importanței apei. În 2024, tema Zilei Mondiale a Apei este “Apă pentru Pace”.

In cadrul proiectului „Ape curate asumate”, sustinut de Aqua Carpatica, ne vom intalni  joi, 21 martie, cu elevii Scolii Gimnaziale „Petre Ghelmez” din sectorul 2, Bucuresti. Pentru a imbina celebrarea apei cu Meteorologia, avand in vedere ca sambata, 23 martie, este si „Ziua Meteorologiei”, vom desfasura impreuna o sesiune de informare privind puritatea apei si felul in care diferitele ei forme de agregare (solid, lichid si gazos) amprenteaza viata si natura.

Desenul si jocul creativ nu vor lipsi, in timp ce vom discuta despre apa si emotiile noastre interioare. Iar apa ne va fi asigurata, ca de obicei, de Aqua Carpatica.

Anii trecuti, echipa #apecurateasumate a acordat Diplome elevilor Scolii Generale „Petre Ghelmez”.

Apa oferită pentru o hidratare corectă, cȃt şi informarea din cadrul evenimentelor „Ape curate asumate” şi  „Magia apei informate” , desfăşurate ȋn ultimii opt ani de zile, cu susţinerea Aqua Carpatica, au ajutat copiii să ȋnveţe şi să ȋnteleagă mai bine mesajul de puritate al apei.

Inca din ciclul scolar primar, elevii scolii au beneficiat in mod constant de intalniri si ateliere in cadrul evenimentelor #apecurateasumate, sustinute de Aqua Carpatica, in care au facut cunostinta si s-au imprietenit cu apa, dar si cu emotiile – apele noastre interioare.

Alaturati-va celor ce sustin apele interioare si exterioare cat mai limpezi si curate!

Mesaje cheie pentru Ziua Mondială a Apei 2024

Apa poate crea pace sau poate provoca conflicte. Când apa este limitată sau poluată sau când oamenii se luptă pentru acces, tensiunile pot crește. Cooperând cu privire la apă, putem echilibra nevoile de apă ale tuturor și putem ajuta la stabilizarea lumii.

Prosperitatea și pacea se bazează pe apă. Pe măsură ce națiunile gestionează schimbările climatice, migrația în masă și tulburările politice, ele trebuie să pună cooperarea în domeniul apei în centrul planurilor lor.

Apa ne poate scoate din criză. Putem promova armonia între comunități și țări prin unirea în jurul utilizării echitabile și durabile a apei – de la convențiile Națiunilor Unite la nivel internațional, până la acțiuni la nivel local.

Cu toții avem un rol de jucat, ca indivizi putem folosi apa mai atent, reducând impactul asupra mediului și infrastructurii de apă. De asemenea, putem alege conducători, companii, organizații și alte  instituții să dea socoteală pentru obligațiile și promisiunile lor legate de apă.

În viața noastră profesională, ne putem asigura de asemenea că toate activitățile noastre se desfășoară în mod responsabil, cu protejarea resurselor de apă și a ecositemelor, conform legii. Cu toții trebuie să ne unim în jurul apei și să o folosim responsabil, punând bazele unui MÂINE MAI STABIL ȘI PROSPER.

Și pentru că apa ne afectează pe toți, avem nevoie ca toată lumea să ia măsuri. Adica si tu! Tu și familia, școala și comunitatea ta pot face diferența schimbând modul în care folosiți, consumați și gestionați apa în viața voastră.

Acesta este un moment o dată la o generație, pentru ca lumea să se unească în jurul apei. Joacă-ți rolul, fă ce poți!

De-a lungul timpului, au existat mai multe cazuri de cooperare decât conflicte legate de apă, dar mai sunt multe de făcut. Trebuie să acționăm pe baza faptului că apa nu este doar o resursă care trebuie folosită – este un drept al omului, de nelipsit fiecărui aspect al vieții.

La nivel local și national, diferiți utilizatori – în special apă și canalizare, utilități, energie, alimentație și industrie – trebuie să coopereze printr-un sistem integrat de resurse de apă, să abordeze și să promoveze un management și o economie circulară care să îndeplinească drepturile omului.

Apele transfrontaliere sunt esențiale pentru pace și prosperitate, iar guvernele ar trebui să coopereze la nivel bilateral, regional sau global, de exemplu prin înscrierea și punerea în aplicare a Convenției Națiunilor Unite privind Apa și a Convenției privind Cursurile de Apă.

Evenimentul periodic “APE CURATE ASUMATE” este organizat de Portalul PR Spiritual TOT CEEA CE ESTE (totceeaceeste.ro). Detalii pe blogul proiectului #apecurateasumate.

Ziua Mondială a Apei este doar una dintre modalitățile prin care tema apelor este evidențiată; mai jos sunt câteva activități legate de ape, pe care le poti face. Cele mai populare acțiuni:

  • Economisiți apă: faceți dușuri mai scurte și nu lăsați robinetul să curgă când mă spăl pe dinți, fac vase și pregătesc mâncarea.
  • Nu mai poluați: nu aruncați deșeuri alimentare, uleiuri, medicamente și substanțe chimice în toaleta sau în canalizare.
  • Mâncați local: cumpărați alimente locale, de sezon și căutați produse făcute cu mai puțină apă.
  • Protejați natura: Plantați un copac sau creați o grădină de ploaie – utilizați soluții naturale pentru a reduce riscul de inundații și pentru a stoca apă.
  • Fii curios: află de unde provine apa și cum este împărțită și vizitează o stație de epurare pentru a vedea cum sunt gestionate deșeurile mele.
  • Curățare: participați la curățarea râurilor, lacurilor, zonelor umede sau plajelor mele locale.
Cuvinte cheie