Tradiții de Crăciun – naşterea Mântuitorului, colindele şi bradul împodobit

Sărbătoarea Crăciunului marchează Naşterea Mântuitorului şi este sărbătorită de către creştinii din întreaga lume pe 25 decembrie. Naşterea trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prima sărbătoare creştină a Mântuitorului, în ciuda faptului că nu este la fel de veche precum Paştile sau Rusaliile.

Un vechi obicei românesc care se ţine de Crăciun în zonele rurale din ţară este că în Ajunul Crăciunului gospodarii se trezesc dis-de-dimineaţă să facă foc în sobă iar cu o rămurică a unui pom din grădină să jăruiască jarul în timp ce stau la gura sobei şi spun:

Bună dimineaţa lui Ajun!
C-a venit într-un ceas bun
Să ne-aducă: porcii graşi şi unturoşi
Şi oamenii sănătoşi;
Vacile cu viţei, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloştile cu pui, găinile cu ouă
“La anul şi la mulţi ani!”

Colindele de stea reprezintă o parte extrem de importantă legată de tradiţiile Crăciunului românesc. În prima zi a Crăciunului, foarte mulţi colindători se perindă pe străzile şi uliţele acoperite de zăpadă ale satelor şi ale oraşelor cu o stea din carton şi hârtie în mână.

CRACIUN FERICIT!

Chiar dacă în Europa originea precreştină a bradului de Crăciun nu mai este contestată, unii consideră bradul ca fiind o reprezentare a “arborelui lumii”, pe când alţii spun că acesta este o referire directă la arborele Paradisului, împodobit cu mere de o culoare roşu aprins, amintind astfel de păcatele pe care primii oameni le-au comis înainte de alungarea din rai.

Înainte ca Moş Crăciun să vină pe la copiii din întreaga lume şi să le aducă cele mai frumoase cadouri, copilaşii cuminţi îi scriu moşului o scrisoare în care îi spun tot ceea ce îşi doresc după care o lasă pe pervaz pentru ca moşul să o vadă mai uşor.

Nu contează dacă este vorba de prânz, cină sau de micul dejun, masa în preajma Crăciunului este extrem de important să o petreceţi în familie alături de cei dragi.