Ziua Mondială a Zonelor Urbane – 8 noiembrie

La data de 8 noiembrie a fiecărui an se celebrează  Ziua Mondială a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială a Planificării Oraşelor  sau Ziua Mondială a Urbanismului. Aceasta se desfăşoară începând cu anul 1949 în 30 ţări de pe 4 continente.

Iniţiatorul a fost profesorul Universităţii din Buenos Aires, Carlos Maria della Paolera, cu scopul de a informa persoanele interesate, cât şi publicul larg despre planificarea oraşelor fără a afecta mediul înconjurător.

Importanța planificării urbane este în creștere, deoarece societatea modernă se confruntă cu probleme de dezvoltare nedurabilă, schimbări climatice și creșterea populației. Printre problemele urbanizării se numără: poluarea, criza locuințelor, gestionarea deșeurilor, alimentarea cu apă și canalizarea, asigurarea mijloacelor de transport în comun și a locurilor de parcare.

Ziua Mondială a Urbanismului oferă oportunitatea de a privi planificarea dintr-o perspectivă globală, pentru a atrage atenția asupra impactului asupra mediului rezultat din dezvoltarea orașelor și teritoriilor. Planificarea urbană este un proces politic și tehnic care se referă la utilizarea terenului și proiectarea mediului urban.

 

Cuvinte cheie