La data de 8 noiembrie a fiecărui an se celebrează Ziua Mondială a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială a Planificării Oraşelor sau Ziua Mondială a Urbanismului. Aceasta se desfăşoară începând cu anul 1949 în 30 ţări de pe 4 continente.
Iniţiatorul a fost profesorul Universităţii din Buenos Aires, Carlos Maria della Paolera, cu scopul de a informa persoanele interesate, cât şi publicul larg despre planificarea oraşelor fără a afecta mediul înconjurător.
Importanța planificării urbane este în creștere, deoarece societatea modernă se confruntă cu probleme de dezvoltare nedurabilă, schimbări climatice și creșterea populației. Printre problemele urbanizării se numără: poluarea, criza locuințelor, gestionarea deșeurilor, alimentarea cu apă și canalizarea, asigurarea mijloacelor de transport în comun și a locurilor de parcare.
Ziua Mondială a Urbanismului oferă oportunitatea de a privi planificarea dintr-o perspectivă globală, pentru a atrage atenția asupra impactului asupra mediului rezultat din dezvoltarea orașelor și teritoriilor. Planificarea urbană este un proces politic și tehnic care se referă la utilizarea terenului și proiectarea mediului urban.