14 iunie – Ziua Internațională a Donatorului de Sânge Cum ne afecteaza personalitatea si nutritia grupa de sange

Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an în 14 iunie. În acest an, cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge (2022), OMS face apel la oamenii din întreaga lume să doneze sânge într-un gest de solidaritate.

Alaturi de stilul de viata si alimentatie, grupa sanguina joaca un rol important in economia organismului uman. Exista patru grupe sanguine: A, B, AB, O, acestea formandu-se inca din perioada de viata intrauterina de viata.

Fiecare grupa sanguina are propriile sale caracteristici, care pot influenta greutatea corporala, vulnerabilitatea la anumite boli, si chiar personalitatea. Mai mult, pe baza caracteristicilor grupelor sanguine se poate stabili un plan nutritional adecvat pentru fiecare individ in parte.

Grupele sanguine si personalitatea

 

Stiai ca grupa sanguina influenteaza si personalitatea? De exemplu, persoanele cu grupa sanguina O sunt considerate a fi extrovertite, creative, sociabile si increzatoare. Persoanele cu grupa de sange A sunt linistite, de incredere si poseda inclinatii artistice. Persoanele cu grupa sanguina B sunt de obicei ambitioase, puternice si independente, in timp ce persoanele cu grupa de sange AB sunt demne de incredere, timide, responsabile si altruiste.

Grupele sanguine si nutritia

Pe parcursul intregii zile, in organism au loc tot felul de reactii chimice, iar grupa sanguina poate influenta considerabil procesul de digestie sau metabolismul. Se recomanda ca persoanele cu grupa sanguina O sa consume alimente bogate in proteine, asa cum sunt carnea si pestele. Grupa sanguina A necesita mai ales, daca nu exclusiv, o alimentatie bazata pe fructe si legume. Persoanelor cu grupa de sange B li se recomanda sa renunte la carnea de pui si sa manance in schimb carne rosie, iar persoanelor cu grupa AB sa consume fructe de mare si carne slaba.

 

 

 

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari.

 

În 2022, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge este „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi”.